Bengt Eidem syk igjen

Bengt Eidem er klar for ny kamp. Kreftsykdommen som holdt på å ta livet av ham for fire år siden, har slått til igjen.

Saken oppdateres.

For to uker siden fikk den kjente politikeren og kommunikasjonsrådgiveren vite at livsfarlige kreftceller igjen herjer i kroppen hans.

Men det første sjokket er nå erstattet av håp og kamplyst.

Vil vinne kampen

– De siste dosene med cellegift virker som de skal. Kreftcellene er drevet tilbake. Vi har dessuten fått vite at enkelte andre leukemipasienter med samme sykehistorie som meg, er blitt friske. Det gir håp om at jeg også denne gangen skal overvinne sykdommen, sier 31-åringen, like fokusert på målet som for fire år siden.

Eidem blir nå behandlet ved avdeling for blodsykdommer ved St. Olavs Hospital. Undersøkelser denne uken viser at den første cellegift-kuren har hatt positiv effekt. Kreftcellene i kroppen hans er sterkt redusert. Cellegift-behandlingen skal fortsette de nærmeste fire månedene. Men noen ny benmargstransplantasjon blir neppe aktuelt.

Sjokkmelding

Nyheten om Eidems tilbakefall har slått ned som en bombe blant hans mange venner og kolleger. Onsdag leverte 31-åringen sin egen sykmelding, først på jobben i Røe Kommunikasjon, etterpå i rådhuset i Trondheim, der en varamann nå må overta plassen hans i bystyret.

Den livsglade politikeren og debattanten har hatt få helseplager etter at han ble erklært kreftfri i september 2005.

– Jeg har gått til jevnlige kontroller, men ellers har jeg tenkt lite på sykdommen de siste par årene, sier Eidem.

Les også: Bengt vant over kreften

Sjokkmeldingen om tilbakefallet fikk han under en rutinekontroll på sykehuset 6. februar. I dagene like før hadde han slitt med uvanlig store hodesmerter. Selv satte han ikke hodepinen i sammenheng med et nytt sykdomsutbrudd. På kontrollen viste det seg at blodprøvene hans var fine. Men i spinalvæsken hans ble det funnet celler som ikke skulle være der.

Gråt mye

Kreftpasienten innrømmer at opplysningen slo ham fullstendig ut. Fra før visste han at sykdommen sannsynligvis ikke lot seg kurere om den dukket opp igjen. Legen besluttet å gi ham en sprøyte cellegift i spinalkanalen i ryggen med det samme. Og det rare skjedde: Hodepinen forsvant straks.

Neste dag deltok pasienten, som planlagt, i to paneldebatter på den årlige Hell-konferansen til de trønderske presseorganisasjonene - som om ingenting hadde skjedd.

– Søndagen og mandagen etterpå var forferdelige. Vi gråt mye både Kristin, mamma, søsteren min og jeg. Vi visste alle at jeg sannsynligvis hadde små sjanser til å overleve, forteller Eidem.

Under et nytt besøk ved sykehuset tirsdag 10. februar fikk han vite at det finnes eksempler på at andre leukemipasienter med tilbakefall etter en benmargstransplantasjon har blitt friske. Det ga nytt håp. Dagen etterpå fikk Bengt og samboer Kristin Onsøien enda en gladmelding: De kan bli foreldre til egne biologiske barn.

Sæd-sensasjon

– En sensasjon, egentlig, de aller fleste som har fått i seg så mye cellegift som meg, blir sterile. Gutan svømme sjøl! Vi så dem i aksjon på pc-skjermen! Stort! stråler Bengt og klemmer Kristin.

Om få dager forsvinner Bengts immunforsvar og han må legges i isolat på sykehuset. Imens koser samboerparet seg hjemme i leiligheten på Bakklandet. Og snart kommer Bengts søster Lucie, hennes mann og to små sønner flyttende til Trondheim. Dermed er Bengts redningskorps samlet og klar for en ny hard dyst. De vet hva de går til. De har gjort det før.

Les hele saken om Bengt Eidem i Ukeadressa i dag.

 
    
      (Foto: KIM NYGÅRD)

  Foto: KIM NYGÅRD

 
    
      (Foto: UKEADRESSA)

  Foto: UKEADRESSA

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå