– Det er ingen bevis

Den drapstiltaltes forsvarer John Christian Elden la i dag ned påstand om at 26-åringen ikke overføres til tvungent psykisk helsevern slik aktor krever.

Saken oppdateres.

– Det er ingen bevis som tilsier at min klient har drept Shirwac, sa advokat John Christian Elden.

Elden ba også om at hans klient frifinnes for kravet om erstatning og oppreisning til de pårørende. Mahmed Jamal Shirwacs enke og fire barn i Norge har bedt om til sammen 1.9 millioner kroner i oppreisningserstatning.

– Jeg er utvilsomt enig med aktor når han sier at ikke et eneste av enkeltstående bevisene er nok til å si at NN (tiltalte) har begått handlingen, sa Elden i sin prosedyre.

Det han ikke er enig med aktor Bjørn K. Soknes i, er hans påstand om at bevisene samlet sett peker ut den drapstiltalte 26-åringen som gjerningsmann. Selv har den drapstiltalte fulgt rolig med i retten i de fem dagene saken har gått i Trondheim tingrett. Få meter foran ham sitter sju pårørende og følger med fra benken bak bistandsadvokatene.

– Ikke gjentagelsesfare

Aktor Bjørn Kristian Soknes la under sin prosedyre fredag ned påstand om at den drapstiltalte 26-åringen må dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern. 26-åringen var psykotisk da drapet skjedde, og er fortsatt psykotisk. Soknes mente det var bevist utover enhver rimelig tvil at 26-åringen står bak drapet på seksbarnsfaren fra Somalia. Shirwac ble skutt og drept med 13 skudd.

Les også: Aktor: – Bevist at han drepte Shirwac

Dersom retten kommer til at 26-åringen har drept Mahmed Jamal Shirwac, må de vurdere om det foreligger fare for gjentagelse av en ny, alvorlig handling. Dette er vilkår for å dømme noen til tvungent psykisk helsevern.

– Det foreligger ikke en nærliggende fare for en ny alvorlig handling, sa Elden i retten.26-åringen har hele tiden nektet for drapet, og sier han aldri har møtt Shirwac før.

– Mistillit til politiet

I går forklarte to av onklene til den drapstiltalte at han var en glad og åpen gutt som forandret atferd da han kom i tidlig tenårene. Det mener de skyldes at han skal ha blitt mobbet på ungdomsskolen og videregående skole.

– Jeg tror nok han har vært ensom i perioder av sitt liv, spesielt kanskje de senere årene. Det er klart at det at han ikke hadde lengre arbeidsforhold avskar ham fra inngangen til det sosiale liv, sa en onkel.

Ifølge onkelen ble 26-åringen lenge plaget av naboer på Kolstad. Han anmeldte trakasseringen, og skal ha blitt svært skuffet da politiet ikke skal ha gjort noe med saken. Han har selv forklarte i retten at han er skeptisk til politiet, og at han ikke ønsket å ha noe med dem å gjøre.

Det var denne holdningen som gjorde at politiet rettet mistanke mot 26-åringen. Da de tok kontakt med sju personer i Heimdalsområdet som var registrert med Heckler & Koch-pistol, var alle villige til å samarbeide – bortsett fra én. Det var tiltalte.

– Det skyldes langvarig mistillit til politiet, han ville ikke ha noe med dem å gjøre, sa Elden i retten.

Om de våpentekniske bevisene sa forsvareren at det eneste politiet på et tidlig stadium kan fastslå, var at det var brukt patroner på ni millimeter:

– Det eneste man vet er at det er ni millimeter, men det er ingenting i det tekniske materialet som kan si at dette har noe med en Heckler & Koch-pistol å gjøre, sa forsvareren.

Dom i saken faller fredag 15. mai i Trondheim tingrett.

 
På forsiden nå