Tidenes fuglesensasjon i Trøndelag

En liten brunfarget svale som ruslet og fløy omkring i Grilstadfjæra i Trondheim, fikk fugleinteresserte over hele Norge til å gå av skaftet i begeistring i helgen.

Saken oppdateres.

I løpet av lørdag og søndag var minst 100 fugleglade observatører innom fjæra for å se. På det meste var flere titalls fuglekikkere på plass samtidig for å ta bilder og oppleve sensasjonen med egne øyne.

Fuglen, som fikk entusiaster så langt unna som Rogaland til å kaste seg på nærmeste fly for å kunne se den ekstremt sjeldne fuglen på nært hold, var en orientbrakksvale.

- Orientbrakksvalen holder vanligvis til i India og Kina. Dette er første gang fuglen er observert i Norge, og den er bare sett seks-sju ganger i Europa tidligere. Antagelig er dette den mest sjeldne fuglen som noen gang er observert i Trøndelag, sier en meget begeistret Terje O. Nordvik til Adresseavisen.

La ut bilde på Artsdatabanken

Han oppdaget fuglen ved en tilfeldighet i 13.30-tiden lørdag ettermiddag. Etter å ha tatt noen få bilder av fuglen og offentliggjort disse på Artsdatabankens nettsider litt senere på ettermiddagen, eksploderte interessen fullstendig.

- Det tok fullstendig av blant de fugleinteresserte. Telefonen min stod ikke stille og vi ble raskt en liten flokk i Grilstadfjæra som ville se nærmere på sjeldenheten, forteller Terje O. Nordvik, som har vært interessert i fugler i nærmere 40 år.

Observasjonen han gjorde lørdag er uten sammenligning den mest spennende han noensinne har gjort.

- Jeg var ute på en motorsykkeltur og parkerte i Grilstadfjæra for å rusle meg en tur for å se på fuglelivet. Etter noen minutter fløy det plutselig opp en fugl rett bak fabrikkbygningen til Grilstad fabrikker og landet bare noen timeter fra meg.

Fikk hjertebank av synet

Det var ikke fritt for at jeg fikk hjertebank da jeg oppdaget at det kunne dreie seg om brakksvale, en meget sjelden fugl på våre breddegrader, forklarer Nordvik.

Observasjonen hans viste seg å være enda mer sjelden at han først antok.

Da fuglen ble studert nærmere gjennom kikkerter og på bilder som ble tatt i hopetall senere på ettermiddagen, ble det funnet kjennetegn som avslørte at den første orientbrakksvalen som noen gang er sett i Norge hadde funnet veien til Grilstadfjæra.

- Hvordan kan en fugl som vanligvis finnes i det fjerne Østen havne i Norge?

- Det kan enten dreie seg om en gigantisk feilvandring eller at fuglen kan ha blitt ført hit av en meget kraftig vind, mener Terje O. Nordvik, som var innom Grilstadfjæra flere ganger i helgen for å titte på orientbrakksvalen.

 
På forsiden nå