Krise i det rødgrønne fyrtårnet

Elendig personkjemi, manglende tillit og stramme rammer ga full krise i det rødgrønne samarbeidet i Trondheim. Situasjonen var så alvorlig at partitoppene Kristin Halvorsen, Liv Signe Navarsete og Raymond Johansen ble forberedt på brudd.

Saken oppdateres.

Stemningen har vært særdeles amper, og faren for et rødgrønt brudd i Trondheim var overhengende da de natt til i går til slutt ble enige. Etter det Adresseavisen forstår, skal både SV og Sp ha vært villige til å bryte det prestisjefylte samarbeidet - som regjeringen lenge har holdt fram som sitt utstillingsvindu.

Og konflikten har ikke bare gått på innholdet i budsjettet, men har også gitt seg utslag i det som blir beskrevet som «full skjærings mellom enkeltpolitikere». Dårlig kjemi og mistillit mellom flere av de rødgrønne skal dermed ha gjort den svært utfordrende budsjettprosessen ekstra komplisert. Særlig mellom SV og Sp skal forholdet nå være kaldt.

«Sitter på en bombe»

Mens de beinharde forhandlingene foregikk bak lukkede dører, utspilte dramaet seg på de sosiale mediene Facebook og Twitter - der sentrale politikere uttrykte sin frustrasjon. Mandag kunne man blant annet lese på SV-topp Elin Kvikshaug Berntsen hjemmeside på Facebook: «Jeg sitter på en bombe» - et sitat som for øvrig er hentet fra en Jokke & Valentinerne-låt.

Les også: Kommunen kvitter seg med eiendommer

Kvikshaug Berntsen sier til Adresseavisen at det ikke lå noen spesiell betydning i at hun la ut sitatet da. Tirsdag var denne meldingen fjernet, men etter det Adresseavisen erfarer vurderte SV på dette tidspunktet om de skulle gå med på at eiendomsskatten likevel ikke skulle økes. Ifølge sentrale kilder, ønsket nemlig både Ap, SV og De Grønne å øke eiendomsskatten. SV var for å bruke pengene til drift og det de ser på som viktige SV-saker, mens Ap ønsket å sette pengene i et investeringsfond/bufferfond.

«Umusikalske toner»

Men for Senterpartiet har det vært helt uaktuelt å gå med på dette. Internt i Sp har det lenge hersket en sterk irritasjon over det som blir sett på som «Aps» uansvarlige økonomiske politikk. Stortingsrepresentant Ola Borten Moe uttalte til Adresseavisen i forbindelse med Aps landsmøte tidligere i år at «økonomistyringen i Trondheim åpenbart ikke har vært god nok».

Allerede på et styremøte i Trondheim Sp noen uker forut for den dramatiske budsjettbehandlingen, skal det ha vært enstemmig enighet om at det er uaktuelt å øke eiendomsskatten. Strategien ble lagt av blant andre leder i Trondheim Sp, Anita Utseth, stortingsrepresentant Ola Borten Moe og kommunalråd Tone Sofie Aglen. Det ble også bestemt at Sp denne gangen skulle lage sitt eget budsjettforslag forut for de interne forhandlingene.

Tone Sofie Aglen twitret følgende ved inngangen til den tøffe budsjetthelga: «De som klager over umusikalske toner på Nordre aner ikke hva de snakker om. De er i alle fall ikke i forhandlinger.»

Tema i regjeringen

Samtidig hersket det dyp frustrasjon over Senterpartiet i SV. SV trodde i helga at de var i land med budsjettet: Økning i eiendomsskatten som skulle brukes delvis til drift og delvis til fond. Men dette var ikke Senterpartiet rede til å gå med på.

Helga var åpenbart tøff for Sps kommunalråd, Tone Sofie Aglen: «Ser fram til mandag. Kan umulig være mer slitsomt enn denne helga», skriver hun på Twitter.

Men hun tar feil. Etter et hasteinnkalt styremøte i Trondheim Sp mandag, ble det klart at partiet holder fast på sitt syn om at eiendomsskatten ikke skal økes - og partiet er villig til å ta et brudd på saken. Vel vitende om at et slikt brudd vil skape nasjonal oppmerksomhet.

Situasjonen var så dramatisk at partiledelsen i alle de tre partiene ble orientert mandag om at forhandlingene var på overtid og at det kunne ende med brudd. Adresseavisen kjenner til at Kristin Halvorsen selv understreket betydningen av at de måtte finne en løsning, mens Sp fikk råd av Navarsete om å tenke seg godt om. Partisekretær Raymond Johansen ble orientert av partileder i Trondheim, Rune Olsø.

Hentet inn partilederne

Frykten for et brudd var stor både sentralt og lokalt. Biodiesel-sak og nylig rødgrønt havari i Troms, gjorde frykten enda større. Dermed ble både Ap og De Grønne enige med Sp om at eiendomsskatten ikke skulle økes denne gangen. Ifølge SV-kilder kom Sps bastante krav mandag som en stor overraskelse. De var lite lystne på å kutte ytterligere på driftsbudsjettet, og var derfor på dette tidspunktet forberedt på å ta brudd på saken.

Det som nå skjer er at for første gang siden de rødgrønne kom til makta, ble rådhusets topp-politikere satt til side i sluttspurten av forhandlingene. I stedet overtok partilederne i SV, Ap og Sp.

- Det var klokt å hente inn partilederne. Når de hadde holdt på så lenge og det var så tøft, var det helt nødvendig, sier Ap-leder i Trondheim, Rune Olsø.

Spenningen var stor i alle partiene. Stortingsrepresentantene til de tre partiene var informert om den kritiske situasjonen i hjembyen. Spesielt aktiv skal Trond Giske ha vært for å få forhandlingene i havn - han skal også ha snakket med sentrale politikere i andre partier. Under regjeringskonferansen ved lunsjtider mandag, ble Trondheims-krisen tema i pausen.

Neste gang partilederne i Trondheim møttes var klokken 20 om kvelden. Først da var det klart at bruddet ble unngått. Men først langt på natt til tirsdag var budsjettet landet.

På gårsdagens pressekonferanse på ordførerens kontor var stemningen anspent. Varaordfører Knut Fagerbakke var stiv i maska og kommunalråd Tone Sofie Aglen forlot seansen uten å kommentere budsjettet. De Grønnes Harald Nissen så seg rundt, prøvde seg på en kort latter og konkluderte:

- Jeg er fornøyd med å være her.

 
 
På forsiden nå