Tomme krybber og bitende hester i budsjettdebatten

Det rødgrønne flertallet i Trondheim må tåle knallhard kritikk for sitt forslag til budsjett for neste år. Bystyret i Trondheim diskuterer i kveld hvor kuttene for 2010 skal komme.

  Foto: GLEN MUSK

Saken oppdateres.

Opposisjonen brukte sine innledende innlegg i bystyrets møte i ettermiddag til å kritisere det rødgrønne budsjettforliket. Det er ingen hemmelighet at de rødgrønne partiene har slitt kraftig for å komme til enighet om hvor de økonomiske kuttene og satsingene skal komme neste år. Men i tolvte time ble det enighet mellom Ap, SV, Sp og De Grønne om et budsjettforslag.

Kritiserer kuttene

- Det er vanskelig å sette opp et budsjett når det er trange økonomiske tider. De siste dagers oppslag i pressen om flertallet i bystyret er et godt eksempel på nettopp det. Vi kan vel konstatere at ordtaket Når «krybben er tom bites hestene» stemmer også her i salen, sa Høyres gruppeleder Yngve Brox da han la frem Høyres budsjettforslag.

Høyre kritiserer de rødgrønne for å holde hånda over en eneste gruppe i sitt forslag til budsjett – nemlig de kommunalt ansatte.

- Hvorfor sier og skriver ikke de rødgrønne noe om alle de overtallige ansatte i kommunen. De foreslår kutt i skole, kutt i rusomsorgen og kutt i barnevernet. Hvordan kan de da forsvare å drive videre med over 300 personer som regnes som overtallige i denne kommunen.

Kun ett løfte

Og kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge (Frp) fulgte opp kritikken mot kuttene for svake grupper.

- Utenfor rådhuset ble det i ettermiddag demonstrert mot kutt i dagtilbud, økt egenandel i transport til dagtilbud, innstramninger i boligstrukturen og en rekke andre rødgrønne kutt som rammer svake grupper. Det eneste løftet Ap gir ved inngangen til dette budsjettåret er ikke til rusmisbrukere, psykisk utviklingshemmede og barnevernsbarn. Nei det er et løfte til at alle ansatte i Trondheim kommune skal spares, sa Dahlberg Hauge.

Ansvarlig og stramt

Arbeiderpartiets gruppeleder Aase Sætran avviser kritikken fra opposisjonen, og mener det rødgrønne flertallet har lagt frem et budsjett som både er ansvarlig og stramt.

- I tøffe tider vil velgerne ha politikere som viser både lederskap og ansvar for å komme gjennom den vanskelige tiden. Finanskrisen er på ingen måte over, vi vil ikke få garantier fra regjeringen om å dekke inn en eventuell svikt i skatteinntektene neste år, inntektene i kraftfondet og pensjonsfondet er usikkert. Derfor må vi klare oss selv. Det er grunnen til at budsjettet for neste år må være så stramt som det er, sa Sætran, som ikke brukte sitt innlegg til å kommentere kuttene og kritikken mot disse fra opposisjonen.

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) erkjenner at det ikke er et veldig spennende budsjett de rødgrønne nå legger frem, men understreker at det er et budsjett som er preget av den økonomiske virkeligheten kommunen er inne i.

 
    
      (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

 
    
      (Foto: GLEN MUSK-)

  Foto: GLEN MUSK-

På forsiden nå