– Det kan ikke være meningen at jeg skal betale avgift for å kjøre traktor på egen eiendom, sier Siim.

Den nye automatiske bomstasjonen på Være nord for Trondheim er klar til åpningen 31. mars.

Siim er alt annet enn begeistret. Gården hans ligger like på nordsiden av bomstasjonen, men han har også rundt ett hundre mål jord på sørsiden. For å komme dit med traktor og redskaper må han kjøre et kort stykke på gamle E6. Det betyr bompasseringer og avgift begge veier.

Urimelig

– Ifølge den informasjonen jeg har fått fra bomveiselskapet er traktorer ikke fritatt for bomavgift. Det slår helt urimelig ut i mitt tilfelle. Jeg krever fritak, og vil sende en søknad til Vegvesenet. Som direkte berørt grunneier burde jeg for lengst ha fått informasjon om at jeg må søke individuelt om fritak. Nå nærmer vi oss våronna. Da blir det utrolig mange bompasseringer. Til overmål har jeg frivillig avgitt grunn til bomstasjonen, sier Siim.

Trondheim kommune har søkt om fritak for å betale bompenger på vegne av beboere både på Klett og i Væretrøa. Dette er beboere som mener de blir urimelig rammet av nye bomstasjoner.

Søknadene ligger til sluttbehandling i Samferdselsdepartementet, og skal avgjøres i løpet av våren.

Spesielt tilfelle

– Vi har ikke mottatt søknad om fritak fra Øystein Siim. Vi må følge regelverket, og kan ikke ta stilling til et ønske om fritak uten at det foreligger en søknad, sier prosjektleder Knut Erik Bjerkan i Statens vegvesen Region Midt.

Bjerkan kan ikke forskuttere saksbehandlingen.

– Slik vi forstår saken dreier det seg om en bonde som har en bomstasjon gjennom sin eiendom, og som må passere stasjonen for å komme til en annen del av eiendommen. Vi betrakter dette som en spesiell sak som krever individuell behandling, sier Bjerkan.

Et generelt fritak for traktorer i bomstasjoner er ikke aktuelt.

– Dette har heller ikke vært noe tema. Det skal betales bompenger for traktorer beregnet for kjøring på offentlig vei. Reglene er de samme for hele landet, sier Bjerkan.

Øystein Siim krever avgiftsfritak for traktoren i bomstasjonen. På den andre siden har han hundre mål jord. Foto: jens petter søraa