- Manglende åpenhet svekker tilliten

Den katolske kirke i Norge burde ha fortalt om biskopens sex-overgrep allerede i fjor sommer, mener Vårt Land-redaktør Helge Simonnes.

Saken oppdateres.

I dag avslører Adresseavisen den egentlige årsaken til at biskopen i Trondheim, Georg Müller, gikk av i fjor sommer. For om lag 20 år siden skal Müller ha forgrepet seg seksuelt på en altergutt i Trondheim. I februar i fjor betrodde offeret seg til en katolsk prest.

Fikk ikke vite sannheten

Da Müller ble konfrontert med beskyldningene, tilsto han overgrepene. Men verken menigheten i Trondheim eller media fikk vite sannheten. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

– Dette er ikke tillitsvekkende for den katolske kirke at den reelle årsaken til avgangen ikke kom ut. Dette føyer seg inn i rekken av dårlige behandlinger av pedofiliavsløringer, sier sjefredaktør Simonnes til adressa.no.

LES OGSÅ: - Det er utenkelig å behandle en slik type sak internt

Første avsløring i Norge

For avsløringen i Trondheim er langt fra enestående. Over hele verden avdekkes rystende overgrepshistorier. I 2004 offentliggjorde kirken i USA i en rapport som viser at 4000 prester har misbrukt mer enn 10 000 barn. De siste to årene har pedofiliskandalen også kommet til Europa. I Tyskland i år har minst 300 personer anklaget prester for seksuelt eller fysisk misbruk. Også Irland, Østerrike, Sveits, Nederland, Italia og Danmark er rystet av omfattende overgrepssaker i katolske miljøer. Nå er skandalen også kommet til Norge.

– Det er trist at dette skjer, sier Simonnes.

LES OGSÅ: - Svært, svært tragisk

Müller har overfor sine ledere i den katolske kirke hevdet at han ikke har forgrepet seg mot flere gutter. Ingen andre barn har, ifølge kirken, henvendt seg til politiet eller andre instanser med beskyldninger mot Müller. Men i Adresseavisen i dag vedgår biskop Bernt Eidsvig at han ikke kan være hundre prosent sikker på at det ikke er flere ofre i Trondheim.

- Offeret ikke alene

Simonnes mener kirken bør ta kontakt med flere gutter som var aktive i menigheten på tiden overgrepet skjedde.

- Åpenhet gjør at offeret ikke lenger er alene om historien. Selv om biskopen sier at det ikke var flere gutter involvert, kan man aldri utelukke det. Fra andre misbrukssaker kjenner vi til at offentlighet har satt i gang nødvendige prosesser som de ikke har våget å gå inn på et tidligere tidspunkt.


Etterlyser åpenhet

Håndteringen så langt vitner om at kirken mangler rutiner på hvordan de skal håndtere pedofiliavsløringer, mener han. Troverdigheten svekkes for hver avsløring, og trossamfunnet blir drevet fra skanse til skanse.

– Det skaper er oppfattelse av at de vil hemmeligholde overgrepene, sier han.

– Jeg tror på åpenheten.

Han er derfor svært kritisk til at Pave Benedikt ikke nevnte pedofiliavsløringene under 1. påskedagsmessen i Peterskirken i Roma.

– I stedet står lederen for de romersk-katolske kardinalene frem og hevder at kirkens utsettes for sladder. Pedofiliskandalen er ille for Den romersk-katolske kirke. Den offentlige håndteringen forsterker opplevelsen av en kirke i krise, skrev han i en nettkommentar mandag. 
 
På forsiden nå