Her holder Müller fortsatt gudstjenester

GEORGSMARIENHÜTTE: I dette kapellet har biskop Georg Müller holdt rundt ti gudstjenester siden desember i fjor.

  Foto: BERIT BAUMBERGER

Saken oppdateres.

– Müller har holdt rundt ti offentlige gudstjenester som prest og geistelig, han har steppet inn når det har manglet prest. Det har alltid vært en kirkemedarbeider eller en eller flere andre geistelige med, bekrefter presseansvarlig Roland Knillmann ved det katolske sykehuset Franziskus-Hospital like utenfor Osnabrück nordvest i Tyskland.

Ifølge Knillmann har Müller aldri brukt noen av embetstegnene som en biskop har.

Åpne gudstjenester

Gudstjenestene har vært åpne for nonnene på stedet, pasienter ved sykehuset samt befolkningen i tilhørende Georgsmarienhütte.

– Har det vært unge messetjenere på gudstjenestene?

– Vi har både voksne og barn som er messetjenere, og vi har ikke oversikt over hvem som har vært på de gudstjenestene Müller har holdt, sier Knillmann.

– Skal han fortsette å holde prekener nå som overgrepssaken er kjent?

– Vi må snakke med han når han kommer tilbake. Müller er for tiden på reisefot, og vi vet ikke hvor han er. Det er for tidlig å si noe om dette ennå, informasjonen vi fikk i dag var ny for oss, sier Knillmann.

Han understreker at de ikke visste noe om misbruket.

– Nyheten har overrasket og berørt de ansatte på sykehuset veldig.

Vi ber om å få se nøyaktig hvor Müller bor, men presseansvarlig sier at det må forbli hemmelig fordi han venter stort medietrykk på denne saken og fordi det er en del av Müllers privatsfære.

- Drar ned i skiten

Adresseavisen ber om å få snakke med noen av nonnene som har hatt med Müller å gjøre, men det får vi ikke lov til av presseansvarlig. Tidligere på dagen møtte vi likevel en av søstrene i hagen. Vi fortalte hvorfor vi var der, og fikk beskjed om at de ikke ville si noe.

– Dere vil jo bare dra alt ned i skiten, svarer nonnen, og gir uttrykk for at hun ikke ønsker å snakke mer med oss.

Utenfor sykehuset er det varmt og vårlig, påskeliljer og krokuser blomstrer. Ifølge tre uavhengige og pålitelige kilder var biskop Georg Müller først innlagt ved en klinikk i nærheten i fjor høst. Klinikken behandler psykiske og psykosomatiske lidelser, blant annet seksuelle funksjonsforstyrrelser. Ved klinikken gis også «åndelig veiledning» til kirkemedarbeidere. Fra midten av desember har han bodd i en liten leilighet, et par rom og bad, som ligger i hovedbygningen til sykehuset.

Han har ikke «gjemt seg» her, han er en normal gjest, understreker Knillmann.

- Utilbørlig og utillatelig

Biskop Bernt Eidsvig ble i går kveld overrasket over Adresseavisens opplysninger, og vil ta affære i dag.

– I går uttalte du at Müller er blitt fratatt alle kirkelige oppdrag. Innebærer det også prekener?

– Ja, det innebærer alt.

– Var du kjent med at Müller holdt prekener?

– Noen har sagt til meg at han hadde overtatt som vikar i en messe ved en anledning. Men det var et rykte, så jeg reagerte ikke på det.

– Hva tenker du når vi kan opplyse at han har holdt ti prekener?

– Det vil jeg si er utilbørlig og utillatelig. Dette må innskjerpes. Jeg vil ta dette opp med Nuntius (erkebiskopen i Stockholm) i morgen, sier biskopen.

 
    
      (Foto: BERIT BAUMBERGER)

  Foto: BERIT BAUMBERGER

 
    
      (Foto: BERIT BAUMBERGER)

  Foto: BERIT BAUMBERGER

 
 
    
      (Foto: BERIT BAUMBERGER)

  Foto: BERIT BAUMBERGER

På forsiden nå