– Jeg føler fortsatt at det mangler en opprydding. Nå må våre ledere ta ansvar, sier mannen.

Etter Adresseavisens avsløring om biskop Müller i går, måtte Den katolske kirke forsvare og forklare hvorfor de har tiet om den alvorlige saken i over ett år. Mens kirken er opptatt av å vise at den tar saken alvorlig, føler mannen som i fjor varslet om overgrepene mot altergutten at kirken har forsøkt å kneble han.

20. januar i fjor ringte varsleren til Den katolske kirkens kontaktperson i overgrepssaker, pater Arne Kirsebom. Varsleren fortalte om overgrep begått av biskop Georg Müller. Kirsebom slo straks fast at saken måtte sendes til Pavens nordiske ambassadør i Stockholm.

Det ble starten på saken som i går eksploderte i Adresseavisen. Seks måneder etter den viktige telefonsamtalen januarkvelden i fjor, tok biskop Müller en dramatisk og overraskende avskjed med den katolske menigheten i Trondheim.

Støtte og varsler

– Jeg ble kjent med overgrepene i midten av januar 2009. Årsaken til at fikk vite om saken var kanskje at jeg hadde vært kritisk til Müllers lederstil. Etter min mening bedrev han ren mobbing av de andre geistlige, sier varsleren.

– Jeg vet at det gikk ut melding fra erkebiskopen i Norden om at det ikke skulle være noen kontakt mellom meg og fornærmede. Kanskje det var fordi jeg var kritisk til Müller. De var nok opptatt av å holde saken skjult, også. De vil helst ha bukta og begge endene, sier mannen når Adresseavisen møter ham.

Varsleren fikk inntrykk av at det fungerte godt med psykologen og støttepresten som den katolske kirken nedsatte i saken. Da han torsdag 4. juni fikk høre at Müller kom til å varsle sin avgang på kommende søndags høymesse, ble han svært overrasket.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at det ville skje så raskt. For min egen del vil jeg si jeg ble lettet og glad da saken ble kjent i går. Det var ikke riktig at den ble holdt hemmelig. Menigheten burde straks ha fått høre sannheten om hvorfor han måtte gå. Jeg synes at Müller slapp for billig, sier mannen.

Etterlyser tydelig biskop

Varsleren mener det gjenstår mer for å bli ferdig med overgrepssaken.

– Jeg føler at det mangler en opprydning. Biskopen må tone et ledelsesansvar som vekker trygghet og garanti. Det er ikke vi lekfolk som må gå foran og fronte slike saker. Jeg har gjort ting jeg ikke skulle ha gjort i denne saken - men hvem skulle ellers ha gjort det, spør varsleren.

Han mener det er oppstått en tillitskrise mellom lekfolk og geistlige i Den katolske kirken.

– Når paven kommer med så forvirrende signaler, er det desto viktigere at lederne lenger ned i systemet er tydelige. Det var positivt at biskop Eidsvig kommenterte at paven var vag, men nå er det viktig at Eidsvig går foran. Det må komme tydelig frem at eventuelle andre som er utsatt for overgrep skal føle det trygt å komme frem.

Han mener politiet skulle vært koblet inn, uansett om saken var strafferettslig foreldet eller ikke.

– Det er viktig å få en avslutning og en ny start. Jeg håper bare at det skjer raskt. Slike historier kan vi ikke fortsette med. Kirkens ledere kan ikke mangle tillit.

– Frykter du at det er flere ofre?

– Jeg frykter det. Men det er ingen som kan hjelpe dem hvis de ikke sier fra. De må vite at de kan si fra, være sikret full anonymitet og bli behandlet profesjonelt.

- Eidsvig må til Trondheim

Som et ledd i prosessen, mener varsleren at biskop Bernt Eidsvig må komme til Trondheim for å bistå menigheten i denne vanskelige tiden.

Adresseavisen henvendte seg i går til erkebiskopens kontor i Stockholm, men lyktes ikke i å få ham i tale. Hans sekretær viste til at saken skulle håndteres av Den katolske kirke i Norge.

– Jeg har ikke pålagt noen munnkurv. Hva andre har gjort kjenner jeg ikke til. Det var etter fornærmedes ønske at saken ikke ble offentliggjort, sier biskop Eidsvig.

Mannen som varslet om overgrepene i Trondheim er glad for at saken er blitt kjent. Han mener Den katolske kirken trenger en grundigere opprydning i forhold til overgrepssaker. Foto: VEGARD EGGEN
Adresseavisen avslørte i går biskop Georg Müllers seksuelle overgrep. Mannen som varslet Den katolske kirke sier han ble lettet og glad da saken ble kjent. Foto: FAKSIMILE