Kraftfond-skandalen:

– Paris-tur må etterforskes

Høyres gruppeleder, Yngve Brox, ber nå ordføreren om å ta kontakt med politiet for å få etterforsket turen til Paris som ble betalt av First Securities. – Bare slik kan vi få saken ut av verden, mener Brox.

  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Kommunalråd Yngve Brox (H) reagerer meget sterkt på Adresseavisens avsløring av at det var First Securities som betalte Paris-turen for daværende forvalter i Trondheim kommune, Dag Ivar Thobroe, rett før kommunen investerte 100 millioner i Firsts omstridte spareprodukt.

Han har nå skrevet brev til ordfører Rita Ottervik og ber henne sørge for at det blir avklart om hvorvidt politiet på eget initiativ etterforsker saken.

– Dersom så ikke er tilfelle ber jeg ordføreren ta opp med rådmannen om hvorvidt saken bør anmeldes, sier Brox.

First var selger

Thobroe, som nå er direktør i Sparebank 1 SMN, var tidligere ansatt i nettopp First Securities, som var selger av Obligasjonsforetak III og V. På sin tidligere arbeidsgivers regning reiste Thobroe til Paris en maihelg i 2005, like før den avgjørende beslutningen om å gå inn i obligasjonsforetakene ble fattet.

Thobroe opplyste til avisen at han besøkte forvalteren av obligasjonsforetaket i Paris, men husket svært lite av det øvrige programmet eller hvem han hadde møte med.

Brox konstaterer at oppslagene lørdag og mandag kan reise spørsmål omkring reiser foretatt av ansatte i kommunen forut for investeringer, er korrupsjon.

– Svært alvorlig

– Det er svært alvorlig for kommunen, både faktisk og i forhold til dens omdømme, at slike spørsmål blir reist uten å bli avklart formelt. Det er også et problem for den eller de som er ansvarlig for det som har skjedd – de lever nå med en mistanke om at de kan har gjort seg skyldige i alvorlige lovbrudd, uten reelt å kunne forsvare seg, påpeker Brox.

Han sier at det er merkelig at denne type informasjon kan komme fram etter bystyrebehandlingen av saken.

– Men holder det ikke at kommunerevisjonen går etter dette?

– Skal vi kunne sette et punktum for saken, må den etterforskes av politiet, mener Brox.

– Svært uheldig

Kontrollkomiteens leder, Morten Kokaas (Frp) sa til Adresseavisen i dag at kommunen i denne saken er på kant med loven.

Revisjonen tok selv initiativ til en uttalelse i kjølvannet av Adresseavisens avsløringer, og bruker uttrykket "svært uheldig" om det som er kommet fram.

 
    
      (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

 
    
      (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

På forsiden nå