Kraftfond-skandalen:

– Paris-tur må etterforskes

Høyres gruppeleder, Yngve Brox, ber nå ordføreren om å ta kontakt med politiet for å få etterforsket turen til Paris som ble betalt av First Securities. – Bare slik kan vi få saken ut av verden, mener Brox.

Saken oppdateres.

Kommunalråd Yngve Brox (H) reagerer meget sterkt på Adresseavisens avsløring av at det var First Securities som betalte Paris-turen for daværende forvalter i Trondheim kommune, Dag Ivar Thobroe, rett før kommunen investerte 100 millioner i Firsts omstridte spareprodukt.

Han har nå skrevet brev til ordfører Rita Ottervik og ber henne sørge for at det blir avklart om hvorvidt politiet på eget initiativ etterforsker saken.

– Dersom så ikke er tilfelle ber jeg ordføreren ta opp med rådmannen om hvorvidt saken bør anmeldes, sier Brox.

First var selger

Thobroe, som nå er direktør i Sparebank 1 SMN, var tidligere ansatt i nettopp First Securities, som var selger av Obligasjonsforetak III og V. På sin tidligere arbeidsgivers regning reiste Thobroe til Paris en maihelg i 2005, like før den avgjørende beslutningen om å gå inn i obligasjonsforetakene ble fattet.

Thobroe opplyste til avisen at han besøkte forvalteren av obligasjonsforetaket i Paris, men husket svært lite av det øvrige programmet eller hvem han hadde møte med.

Brox konstaterer at oppslagene lørdag og mandag kan reise spørsmål omkring reiser foretatt av ansatte i kommunen forut for investeringer, er korrupsjon.

– Svært alvorlig

– Det er svært alvorlig for kommunen, både faktisk og i forhold til dens omdømme, at slike spørsmål blir reist uten å bli avklart formelt. Det er også et problem for den eller de som er ansvarlig for det som har skjedd – de lever nå med en mistanke om at de kan har gjort seg skyldige i alvorlige lovbrudd, uten reelt å kunne forsvare seg, påpeker Brox.

Han sier at det er merkelig at denne type informasjon kan komme fram etter bystyrebehandlingen av saken.

– Men holder det ikke at kommunerevisjonen går etter dette?

– Skal vi kunne sette et punktum for saken, må den etterforskes av politiet, mener Brox.

– Svært uheldig

Kontrollkomiteens leder, Morten Kokaas (Frp) sa til Adresseavisen i dag at kommunen i denne saken er på kant med loven.

Revisjonen tok selv initiativ til en uttalelse i kjølvannet av Adresseavisens avsløringer, og bruker uttrykket "svært uheldig" om det som er kommet fram.

 
 
På forsiden nå