Nå er det blått flertall i Trondheim

– Dette er drømmen, sier Høyres Yngve Brox om målingen som viser at han kan bli den neste ordføreren i Trondheim. Med hårfin margin vipper de blå de rødgrønne av tronen.

Saken oppdateres.

For første gang på over ti år er det et borgerlig politisk flertall i Trondheim. Etter kommunevalget har oppslutningen om Ap rast med tolv prosentpoeng. Og Høyre har spist seg innpå det rødgrønne fyrtårnet med over ti prosentpoeng, viser en måling Respons har utført for Adresseavisen.

Spent som en førsteklassing

I avisens vestibyle venter mannen som etter alt å dømme blir Høyres neste ordførerkandidat, Yngve Brox. De svarte, glinsende skinnskoene er som snurrebasser mot murgulvet. Han forsøker å henge på den ene stolen, så den andre, før han til slutt setter seg. Så ankommer Aps førstedame i knallrød, florlett sommerjakke – ordfører Rita Ottervik. Sammen får de utlevert målingen. Det blir stille. Lenge.

Det er borgerlig flertall, som dere ser, påpeker Adresseavisen.

– Er det, spør Brox undrende, legger hånden over munnen og presser tilbake flere glis som tydelig vil ut. Til slutt gir han etter:

– Jeg har gått rundt og ventet på å kunne si: Dette må være Yngve-effekten, sier han leende, før han på nytt forsøker å legge ansiktet i alvorlige folder. Han ønsker åpenbart å ta resultatet med ordførerfatning, han verken hoier eller skriker, men tar analytikerrollen:

– Ap ligger for lavt tror jeg. Men jeg tror på våre tall, gliser han plutselig.

– Nei, se her, utbryter Rita Ottervik.

– Åpenbar feilmargin – målingen er laget i Bergen, humrer hun og konstaterer nøkternt:

–Denne målingen er sikkert ikke så riv ruskende gal. Jeg hadde ikke trodd at vi ligger på rundt førti nå. Dette betyr at hver stemme teller. Det vil bli en klassisk '80-tallsvalgkamp med Arbeiderpartiet på den ene siden, med Høyre og Frp på den andre siden. Vi vil få en kamp mellom våre hjertesaker skole og eldre og Frps og Brox' skattekutt, sier Ottervik og vifter mot Yngve Brox, som har satt seg på en stol.

– Jeg hadde trodd Rita-effekten skulle være sterk nok til å opprettholde et større forsprang, sier Yngve Brox.

– Vi skal ikke undervurdere folk. Dette handler ikke om personer, det handler om politikk, om hva du vil utrette for byen, sier Ottervik.

– Svir for bomring

Det blå flertallet på meningsmålingen er særdeles skjørt. Det siste mandatet som vipper flertallet er det Høyre som får – og det er Ap som ligger nærmest til å ta det. Med andre ord ligger det an til en valgkampthriller.

– 2007 var walkover for Ap. Jeg har lenge trodd at vi kunne klare det denne gangen. Men dette var over alle forventninger. Jeg er lamslått, sier Brox, som tror Høyre i den siste tiden har klart å markere tydelig hva de står for.

Det er åpenbart Ap som må betale prisen for velgernes misnøye. De andre partiene i det rødgrønne samarbeidet kommer hederlig fra det. SV går faktisk frem ett prosentpoeng siden sist lokalvalg til vel 9 prosent. Også Senterpartiet og De Grønne går noe frem slik at de til tross for et mindre bystyre faktisk beholder størrelsen på bystyregruppene sine.

SVs varaordfører Knut Fagerbakke er rimelig fornøyd på eget partis vegne, og tror Ap får svi for bomringen og budsjettkutt.

– Det overrasker meg at Høyre, og ikke Frp, går frem. Men Høyre får nok mye hjelp av den generelle fremgangen partiet opplever over hele landet. 12 prosent på landsbasis må også gi seg utslag i Trondheim, sier Fagerbakke.

Han tror de borgerliges fremvekst vil føre til økt fokus på ordførerkandidatene i Trondheim foran valget, og at valgkampen – som alltid i Trondheim – kommer til å bli ideologisk.

Straffet for upopulære tiltak

Kommunalråd Tore Sofie Aglen (Sp) tror Arbeiderpartiet nå svekkes i Trondheim på grunn av en nasjonal slitasje partiet opplever. Aglen er tilfreds med tallene for Senterpartiet i denne målingen, og tror et noe mindre Ap gjør det lettere å samarbeide på den rødgrønne siden.

– Nedgangen til Ap på denne målingen kan også ha sammenheng med en del rot og uenighet mellom de rødgrønne det siste året. Kalvskinnet skole, Rosendal og budsjettkutt har gitt negativ oppmerksomhet over lang tid, sier Aglen.

I bilen på vei til møte med klimakameratene på City Syd, utdyper ordføreren sin reaksjon på målingen. Hun mener det vil være urealistisk å tro at partiet kan oppnå et valgresultat på over 40 prosent ved valget i 2011. I 2007 fikk Ap rekordhøye 43,9 prosent.

– Men både jeg og partiet har ambisjoner om å nå høyere enn 31,8 prosent som denne målingen viser. Vi skal bruke denne advarselen som velgerne har gitt oss gjennom denne målingen til å stå på, og gjøre vårt budskap enda tydeligere. Vi har nok ikke vært flinke nok til å bli tydeligere på våre viktigste saker – en bedre eldreomsorg og en bedre skole, sier Rita Ottervik.

Hun ser ikke bort fra at fallet på dagens meningsmåling er et utslag av styringsslitasje, og at Ap som det førende partiet i trondheimspolitikken blir straffet for upopulære tiltak som miljøpakken, bomringer, budsjettkutt og tøffere økonomiske tider.

 
 
På forsiden nå