Familien valgte i midten av juli å gå inn i klosteret, som ligger på Heimdal i Trondheim, etter at fylkesnemnda hadde vedtatt at barnevernet i hjemkommunen skulle overta omsorgen for de to små barna.

– De var så uenige i vedtaket at de gikk i kirkeasyl. De kunne ikke akseptere at barna skulle i fosterhjem nå, sier advokat Erik Widerøe, som representerer familien.

Han forteller at bakgrunnen for vedtaket om omsorgsovertakelse er at moren til barna ikke er i stand til å ta seg av dem alene. Hun har derfor fått hjelp av sine egne foreldre til å ta seg av barna.

Anket til tingretten

– Fylkesnemnda sier at barna skal i fosterhjem, og vi har anket avgjørelsen til tingretten. Det er fordi barnevernet ikke har iverksatt hjelpetiltak i hjemmet. Situasjonen kunne vært løst med det, sier Widerøe.

Han forteller at de hadde bedt barnevernet om en utsettelse av omsorgsovertakelsen inntil en dom blir avsagt i tingretten.

– Vi har vært i kontakt med barnevernet og bedt om at de kommer hjem til barna og har tilsyn inntil det kommer en dom, sier Widerøe.

Kritiserer politiet

Han reagerer strekt på at politiet gikk inn i klosteret og hentet ut barna.

– Justisdepartementet har laget en instruks med sterk henstilling til politiet om å ikke gå inn i kirkeasyl, bortsett fra når det er fare for liv og helse. Politiet har aldri tidligere gått inn i kirkeasyl. Her har de gjort det til tross for at det ikke er akutt fare for liv og helse, og gått på tvers av instruksen, sier Widerøe, som heller ikke mener barna led noen nød i klosteret.

– Den situasjonen som har vært i kirkeasylet har ikke vært til fare for barna. De har hatt trygg og god omsorg, og har bodd godt. Eneste aber har vært at de måtte være inne, sier Widerøe.

Advokat Odd Hugo Palmer, som representerer barnevernet i familiens hjemkommune, forteller at barna ble meldt savnet allerede i midten av juli, da vedtaket om flytting til fosterhjem skulle iverksettes.

Innen 6 uker

– Regelen er at når vedtak om omsorgsovertakelse treffes, må det skje innen seks uker. Hvis ikke faller vedtaket bort. Her krevde mor utsatt iverksettelse. Det ble fremmet for tingretten, men hun fikk ikke medhold der. 16. juli avgjorde tingretten at det ikke var grunn til utsettelse, sier Palmer.

Han bekrefter at det har vært forhandlinger mellom barnevernet og familien om mellomløsninger, frem til fylkesnemndas avgjørelse skal opp for tingretten.

– Det kan ta tid til saken kommer opp for retten. Grunnen til at vi ikke avventer er de opplysninger som er lagt frem i fylkesnemnda, opplysninger fra familien om mors omsorgsevne og begrunnelsen for selve omsorgsovertakelsen, sier Palmer.

Han forteller at de først i går ble klar over hvor familien oppholdt seg, og begjærte politiet om bistand.

Operasjonsleder Tore Kyllo i Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter at de bisto barnevernet i å hente barna, men vil ikke kommentere saken ytterligere. Barna ble så tatt hånd om av barnevernsvakta i Trondheim.

Fra midten av juli til onsdag 25. august søkte familien tilflukt i Birgittaklosteret på Tiller i Trondheim. Foto: KIM NYGÅRD