Fikk tre dager på å pakke og dra

Studentparet Tony Andre Hasselø (26) og Elin Fjøsne (26) hadde leid leiligheten i fem år, da en branninspeksjon plutselig satte dem på bar bakke.

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: - Sjekk med kommunen før du leier

De to studerer på det siste året i hver sin mastergrad ved NTNU. Hasselø, som opprinnelig kommer fra Ålesund, har bodd i leiligheten på Tyholt helt siden han kom til Trondheim for fem år siden. Han er sjokkert over det som har skjedd.

– På tirsdag kom det en branninspektør til oss. Hun påpekte blant annet at vinduene var for små til at de kunne brukes som rømningsveier. Etter det hørte vi ingenting før på fredag ettermiddag. Det var huseieren, som sa at leiligheten ikke var godkjent, og at vi måtte ut innen klokken 14 på mandag, sier Hasselø.

Føler seg umyndiggjort

Etter at de fikk beskjeden, prøvde de å kontakte kommunen og brannvesenet for å få utsettelse på beslutningen.

– Da vi ringte brannvesenet, fikk vi beskjed om at de hadde tatt helg, det samme med kommunen. Det gjør det ekstra ille at vi fikk beskjed like før helga, vi fikk ikke snakket med noen, sier Hasselø oppgitt.

Da de omsider fikk tak i kommunen mandag formiddag, var beskjeden at de ikke kunne gi noen utsettelse.

– Vi føler oss så overkjørt i denne prosessen, det er kanskje det verste. Fra branninspektøren var her på tirsdag, fikk vi ikke høre noe før fredag ettermiddag, da vi plutselig fikk beskjed om å komme oss ut. Det lille av informasjon som har blitt gitt, har gått via huseier, men det er jo vi som bor her, sier Hasselø, som ikke har noen innvendinger mot selve inspeksjonen.

Nå må de belage seg på å overnatte hos venner.

– Heldigvis har noen en sofa vi kan låne. Men det er ikke så veldig morsomt å spørre venner om å få låne sofaen på ubestemt tid heller, sier Fjøsne.

– Og tenk hvis vi hadde barn, da hadde vi virkelig hatt problemer, legger Hasselø til.

Huseiers ansvar

Branninspeksjonen avdekket blant annet at vinduene i kjellerleiligheten var for små til å kunne brukes som rømningsveier. Saken ble sendt over til Trondheim kommune, og det ble kjent at leiligheten heller ikke var registrert som bolig.

Kommunen innrømmer at studentparet har fått kort frist på å komme seg ut, men at tilfellet er så grovt, at de ikke kan fire på kravene.

– Vi har full forståelse for at det er kort tid. Men når det er en kjeller som vi anser å være farlig for liv å helse å bebo, samtidig som den overhodet ikke er laget for å bo i, så er overtredelsen grov, sier juridisk rådgiver i byggesaksseksjonen i Trondheim kommune, Geir Jacobsen. Han legger alt ansvar på huseieren, og sier at brannvesenet også har myndighet til å stenge boliger på timen i grovere tilfeller.

- Visste ikke om manglene

Huseieren tar på seg ansvaret for at leiligheten ikke var i henhold til brannvernreglene. Han sier han var ukjent med at kjelleretasjen ikke var godkjent for beboelse.

– Jeg kjøpte huset for noen år siden, så jeg visste ikke at det manglet godkjenning, sier huseier Rolf Guldahl.

Han mener imidlertid at fristen de har fått for å flytte ut, er urimelig.

– Kommunen sendte meg et brev på torsdag eller fredag, og jeg sa med en gang ifra til leietakerne. Jeg skjønner ikke hvorfor de har fått så kort frist, det er jo helt sinnsykt. Hvis de har bodd der i fem år, kan de vel bo der et par uker til, til de finner seg noe nytt, sier Guldahl, som ikke går med på at paret er satt på bar bakke.

– Jeg tilbød dem to midlertidige rom i etasjen over, som de takket nei til, forklarer han.

Håper på ny leilighet

Hasselø bekrefter at de har fått tilbud om å bo i overetasjen, men forklarer at de har takket nei på grunn av at leiligheten også er bebodd av huseiers gamle mor, og at de ikke vil være en belastning for henne.

Den kommende uka kommer til å gå med på å finne en ny leilighet.

– Vi er begge fulltidsstudenter, og har ikke all verden med penger, så det ser vanskelig ut. Men vi håper selvsagt noen har noe å tilby oss, sier han.

 
 
 
 
 
På forsiden nå