- Sjekk med kommunen før du leier

Leieboerforeningen anbefaler leietakere å tenke over brannsikkerhet før de skriver kontrakt.

Saken oppdateres.

I en tidligere artikkel har adressa.no fortalt om studentparet Tony Andre Hasselø og Elin Fjøsne, som måtte ut på tre dagers varsel etter at en branninspeksjon viste at leiligheten de leide var brannfarlig.

Ansvarlig advokat i leieboerforeningen, Per Oddvar Pallum, sier at leieboerne må se etter ting som kan føre til at leiligheten ikke kommer gjennom branninspeksjoner før de signerer kontrakten.

- Det er spesielt loft og kjellere som er i faresonen. Hvis man ser at vinduene er smale, og det bare er én trappeoppgang og rømningsvei, bør det ringe en bjelle. Da bør man kontakte plan- og bygningsetaten i kommunen sin for å finne ut om leiligheten er godkjent, sier Pallum.

Ofte er det kombinasjoner av flere ting som avgjør om leiligheten blir godkjent eller ikke. Rådet fra Pallum er å spørre kommunen ved enhver mistanke.

- Huseier har ansvar

I tilfeller der leietakere må ut på grunn av at leiligheten blir funnet brannfarlig av brannvesenet, sier Pallum at utleier må ta ansvar for at leietakerne ikke blir satt på bar bakke.

- Dette er et klart utleieansvar. Hvis leietaker ikke kan bo der lenger, må utleier dekke alle kostnader det påfører leietakeren, sier Pallum.

Kan rette søksmål

Han mener leietakerne kan reise søksmål mot utleier hvis ekstrakostnadene med å finne ny bolig ikke blir dekket.

- Det er den praktiske ulempen for leietaker som avgjør hvor stort utlegget blir for utleier, sier han.

 
 
På forsiden nå