Bleken-bildene er funnet

Sent i går kveld fant politiet Håkon Blekens stjålne bilder gjemt i en i en bod på Heimdal. En kvinne og en mann (41) er siktet i saken.

  Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

Det var på formiddagen den 22. desember at tyveriet på totalt ni bilder ble oppdaget. Blant maleriene som ble stjålet, var åtte laget av Håkon Bleken selv. Det siste, Hjortendansøsen av Arthur Alstad, var anslått til å ha en markedsverdi på 250 000 kroner.

- Vi fant bildene i en fellesbod i tilknytning til en fellesgarasje ved et boligkompleks på Heimdal sent i går kveld, sier politioverbetjent Morten Johnsen ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

To personer siktet

Den siktede kvinnen satt ved 12-tiden i avhør hos politiet. Den siktede mannen ble pågrepet i Trondheim sentrum onsdag kveld. Kvinnen, som er siktet for medvirkning til grovt tyveri, kan komme til å bli løslatt i løpet av kort tid da det ikke er grunnlag for varetektsfengsling.

Johnsen opplyser at de to siktede er kjenninger av politiet og at de har begått vinningskriminalitet tidligere.

- Hvordan var tilstanden til bildene?

- De lå i to ruller. På grunn av de to brannene i natt blir ikke kriminalteknikerne ferdig med undersøkelsene før i morgen. Når vi skal rulle ut bildene vil vi gjøre det riktig. Derfor har vi bedt Håkon Bleken om å være med på siste del av undersøkelsene, sier Johnsen.

- Spent på bildene

Kunstneren selv roser politiets arbeid så langt, og er glad for at bildene omsider er funnet. Stemningen er likevel litt dempet.

- De er jo i sterkt forringet tilstand, siden de er skåret ut av rammene. Det er spesielt kjedelig med Alstad-maleriet. Det viser jo virkelig trøndersk malerkunst, og da er det synd at det skal være ødelagt, sier Bleken til adressa.no.

Han skal ned på politihuset for å se på bildene i morgen.

- Da får jeg se skadeomfanget. Jeg er veldig spent på å se dem, og kan ikke si noe mer, eller hva som skal gjøres med dem, før jeg har fått sett dem, sier han.

LES OGSÅ: - De kan ikke ha særlig kunnskap om kunst

Fulgte tips

I etterforskningsarbeidet gikk politiet gått bredt ut, og koblet blant annet inn Kripos for å sikre varsling også utenfor Trøndelag.

- Hvordan fant dere frem til bildene?

- Vi har fått en del tips, i tillegg har vi hatt en del etterretningsinformasjon. Når vi i tillegg har god oversikt over det kriminelle miljøet, så ble dette resultatet, sier Johnsen.

- Ble bildene påvist av den siktede kvinnen?

- Nei, vi fant dem selv, og kvinnen ble pågrepet i dag, sier Johnsen.

Ingen av de siktede bor i boligkomplekset nært boden som bildene ble funnet i.

- Vil flere bli siktet i saken?

- Det vet vi ikke ennå, sier Johnsen.

 
    
      (Foto: KIM NYGÅRD)

  Foto: KIM NYGÅRD

 
    
      (Foto: KIM NYGÅRD)

  Foto: KIM NYGÅRD

 
    
      (Foto: KIM NYGÅRD)

  Foto: KIM NYGÅRD

 
    
      (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

På forsiden nå