- Mannen voldtar, ikke kulturen

Voldtektsmenn er ikke en ensartet gruppe. Men felles for dem er at de tar det de vil ha, og bryr seg lite om reglene i samfunnet, mener psykolog.

Saken oppdateres.

I motsetning til de som forgriper seg på barn, er voldtektsmannen oftere voldelig og kriminell, forteller psykolog Jim Åge Nøttestad.

LES OGSÅ: - Voldtekt styres av seksualdrift

LES OGSÅ: Ingen av de fem voldtektene oppklart

- Dette er ofte ensomme menn, som har dårlig tilgang på kvinner i egen kultur. Hat mot kvinner er også ofte et element, og gjennom en voldtekt får de tatt igjen.

Planlegger voldtekten

Nøttestad har behandlet mange gjerningsmenn i fengsel, og har ennå til gode å møte en som ikke har planlagt voldtekten.

- De voldtar ikke impulsivt. Handlingen er planlagt, ofte ut ifra en tanke om sex, type; «faen ta disse helvetes kvinnfolkene», og- «jeg skulle gjerne hatt meg ett». Når tanken først er sådd, finner de et offer. Det er alltid en grunn til at de er der de er, sier psykologen.

Fordeler ansvar

Politimester Nils Kristian Moe uttalte i går at han trodde overfallsvoldtektene, hvor det er flere gjerningsmenn, er planlagte på forhånd. Nøttestad mener at en gruppevoldtekt ikke kan skje uten planlegging.

- Det er helt urealistisk at flere handler likt på impuls. Det er lett å hisse opp hverandre i en gruppe, samtidig som den enkelte kan distansere jeg-et fra ugjerningen, ved å fordele ansvar i gruppen. Men dette ser jeg også fra voldtektsmenn som opererer alene, sier han.

LES OGSÅ: To kvinner overfalt og voldtatt

Psykologen forteller at i første fase av behandlingen av voldtektsmennene, har de en tendens til å omtale handlingen i vi-form, og ikke i jeg-form.

- De inkluderer offeret, gjør det til et felles prosjekt og rasjonaliserer bort det negative de har gjort.

Psykologen sier at behandling av voldtektsmenn er positiv, men at noen har feil som gir tilbakefall.

- Slik er det i all behandling.

Individet er ansvarlig

Etter at Adresseavisen har satt fokus på overfallsvoldtekter med gjerningsmenn som ikke er etnisk norske, konstaterer Nøttestad at Trondheim har fått det samme problemet som Oslo har slitt med i lang tid.

- Men vi skal være svært forsiktige med å legge ansvaret for en voldtekt utenfor individet. Vi har flyktninger med traumer fra krig, og disse må få behandling for det. Vi har også asylsøkere med en annen kulturell bakgrunn, men det er ikke kulturen som voldtar, det er mannen. Individets ansvar for egne handlinger må stå sentralt i denne sammenhengen, sier Nøttestad.

LES OGSÅ: Politiet ber unge holde seg unna Festningen

- Å si at en kvinne vil, fordi hun kler seg som hun gjør, er noe av det mest meningsløse jeg hører Det samme gjelder myten om at kvinner liker å bli tatt hardt. En kvinne skal være trygg uansett skjørtelengde, og uansett om hun bærer skaut eller ikke, sier Nøttestad.Jobb for selvjustis

Jim Åge Nøttestad tror det er viktig å inkludere den enkeltes landsmenn og sentrale ledere i forebyggende arbeid.

- Man får ikke gjort noe vesentlig uten at de er aktivisert. Miljøene er ikke større enn at de kjenner hverandre, og lederne vil også vite hvem som ligger i utkanten av gjengse normer i Norge.

 
 
 
På forsiden nå