Tok livet sitt fire uker etter voldtekt

Fire uker etter at hun anmeldte en voldtekt ved Kristiansten festning, orket ikke niendeklassingen å leve mer.

Saken oppdateres.

Vi gjør oppmerksom på at denne saken først ble publisert 2011.

Jentas mor mener voldtektene er den direkte årsaken til at datteren lørdag formiddag for snart to uker siden valgte å ta livet sitt.

– Dette viser hvor brutale konsekvenser en så alvorlig forbrytelse kan få, sier moren gjennom datterens bistandsadvokat, Sigrun Dybvad.

Moren har samtykket til at Adresseavisen kan omtale den tragiske hendelsen, og hun har bidratt med opplysninger i saken. Hendelsen har rystet svært mange i Trondheim. Adresseavisen har de siste dagene fått e-poster og telefoner fra fortvilte og opprørte foreldre. Over 1300 personer har meldt seg inn i en minnegruppe for 14-åringen på nettsamfunnet Facebook. Tirsdag denne uken møtte 245 personer opp for å ta farvel da hun ble bisatt i Frikirken.

LES OGSÅ: - Tragisk for familien og for samfunnet

LES OGSÅ: Politiet: - Ingen er tatt

LES OGSÅ: Medelever i sorg

– Løp fra stedet

Timene før 14-åringen møtte gjerningsmennene, var hun og venninnene samlet utenfor Bispehaugen skole. Bare uker før, i påsken, diskuterte mor og datter en voldtekt som var omtalt i Adresseavisen. Moren sa hun måtte passe seg. «Jeg vet hva jeg skal gjøre, jeg bare hyler og springer», svarte datteren.

LES OGSÅ: Trondheimskvinner: - Vi er redde

Natt til 1. mai ble hun selv et offer. Ved 23-tiden denne kvelden lette jenta etter venninnene sine, som hun skulle møte ved dissestativet ved Trondheim international school i Festningsgata. Mens hun lette i området, kom det en ung mann av utenlandsk opprinnelse bort til henne. Jenta har forklart til moren at han ville holde rundt og kysse henne. Da 14-åringen svarte med at hun skulle møte en venninne, sa den unge mannen at han kjente denne venninnen. Dette trodde 14-åringen på, og de tok følge forbi skolen. Like etter, på et åpent grøntareal rett ved Festningsgata, startet overgrepet, har jenta forklart.

LES OGSÅ: Slik er menn som overfaller kvinner

Niendeklassingen la merke til at to andre tenåringsgutter kom gående, og trodde først at de kom til for å hjelpe. I stedet skal de ha hjulpet med å holde henne nede. Jenta har fortalt at hun prøvde å rope om hjelp, men at det var så mye bråk at ingen hørte henne.

LES OGSÅ: Ingen av de fem voldtektene er oppklart

Mens jevnaldrende festet like i nærheten, og samtidig som både politi og rundt 50 natteravner patruljerte området, har 14-åringen forklart at to av gjerningsmennene rakk å voldta henne, før hun kom seg løs fra den tredje. Deretter løp hun fra åstedet, og bortover i retning Nonnegata. Der traff hun et par som straks skal ha forstått at noe hadde skjedd, og hjalp henne hjem.

Jenta har beskrevet gjerningspersonene som tenåringsgutter i 16-17-årsalderen av utenlandsk opprinnelse.

LES OGSÅ: - Voldtekt styres av seksualdrift

Ville skåne andre

Dagen etter, søndagsettermiddagen 1. mai, møtte bistandsadvokat Sigrun Dybvad en sliten og preget jente på politihuset i Trondheim. I løpet av natten hadde hun vært på voldtektsmottaket ved St. Olavs Hospital.

– Jeg opplevde henne som samarbeidsvillig, med et sterkt ønske om å forklare seg slik at gjerningsmennene ble tatt og ikke kunne gjøre det samme mot andre, sier Dybvad.

I over tre timer denne ettermiddagen satt jenta i politiavhør. Her ble hun også forelagt flere bilder av potensielle gjerningsmenn, men kunne ikke kjenne igjen noen. I politiavhør har skoleeleven forklart at hun håpet hendelsen ble omtalt i avisa slik at gjerningspersonene ikke kunne gjøre det igjen.

LES OGSÅ: Kvinne voldtatt i Trondheim

Fikk ikke sove

Flere personer forteller at overgrepene ved Festningen gikk hardt innpå jenta. Et lyspunkt skolejenta selv trakk frem etter overgrepet, var at hun skulle konfirmeres lørdag 14. mai – to uker etter hendelsen.

– Hun var veldig opptatt av det, og gledet seg til å være sammen med sin nærmeste familie, sier bistandsadvokaten.

LES OGSÅ: To kvinner overfalt og voldtatt

Like etter konfirmasjonen begynte reaksjonene å melde seg for alvor. 14-åringen fikk store søvnproblemer, og var mye borte fra skolen. Inntil da hadde hun vært åpen om det som hadde skjedd overfor medelever og lærere. Hun ville at de skulle vite, så de ikke ble utsatt for det samme. Familien mener lærerne ved Rosenborg ungdomsskole håndterte det hele veldig bra.

14-åringen har hatt oppfølging av psykolog ved St. Olavs Hospital. Hun har også hatt mye støtte fra sine mange venner.

28. mai ble det likevel for mye for henne.

– Dette er dypt tragisk, og det viser hvor alvorlig slike forbrytelser er. Voldtekt kan ødelegge folk, sier bistandsadvokaten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå