Sjekk den soppen!

Aner muligheten til å rykke opp på rangstigen i det trønderske soppsankermiljøet.

Saken oppdateres.

Denne sjampinjongen på 33 x 37 centimeter har han aldri sett maken til.

– Jeg pleier ikke å komme til Adresseavisen når jeg har noe å vise frem. Men denne soppen er virkelig noe utenom det vanlige, sier en entusiastisk Harald K. Johnsen.

Han smiler, snur og vender på funnet sitt, og vet knapt hvilket ben han skal stå på i begeistring.

– Arbeidskollegene mine trodde ikke den var ekte da jeg viste den frem. En sjampinjong regnes som stor når den er over 20 centimeter i diameter. Så denne er temmelig ekstrem. Jeg gleder meg til å vise den frem til Sigmund, Tyra og Marte.

– Hvem er det?

–Sigmund Sivertsen, Tyra Solheim og Marthe Gjestland. De er jo de største kapasitetene vi har i soppmiljøet i Trondheim. Vi er alle medlemmer av musserongligaen. Vi pleier å møtes hver mandag i august og september der vi viser frem funnene våre. Sigmund er nok veldig interessert i å undersøke sporene i mikroskop. Det er mange sjampinjongtyper og det er ikke lett å vite akkurat hvilken sort dette er. Jeg vil tippe det er åkersjampinjong eller en snøballsjampinjong. Å dømme etter hvor jeg fant den er det nok en åkersjampinjong.

– Fordi du fant den på en åker?

– Nei, jeg fant den på en gressplen, ved Granåsen gård på Angelltrøa. Soppsesongen har forresten startet ekstremt tidlig år. Det er nok kombinasjonen av mye fuktighet og varme som er årsaken til det. Jeg har vært mye og kikket på kirkegårdene, og plenene er fulle av sjampinjong og nelliksopp.

Soppen han har i hendene har sunket litt sammen, og kan ikke lenger spises.

– Uansett er jeg usikker på om jeg ville ha spist den. En så stor sopp er jo en avviker, fastslår Johnsen.

 
På forsiden nå