- Voldtok medpasient på institusjon

En mann i 20-årene er siktet for å ha voldtatt en medpasient på en psykiatrisk institusjon i Trondheim.

Saken oppdateres.

– Vi kan bekrefte at det er anmeldt en voldtekt ved en psykiatrisk institusjon tilknyttet St. Olavs Hospital. En mann i 20-årene er siktet for å ha voldtatt en kvinne i 40-årene, sier etterforskningsleder Geir Ole Momyr.

Forholdet skal ha skjedd på formiddagen sist onsdag.

Den siktede ble pågrepet samme dag og overført til en annen psykiatrisk avdeling tilknyttet sykehuset.

– Vi ser naturligvis veldig alvorlig på denne saken. Voldtekter skal selvfølgelig aldri skje, men spesielt på en psykiatrisk institusjon må man kunne forvente å være trygg, sier Momyr.

Opprettet tilsynssak

Helsetilsynet er informert og involvert i saken. Fylkeslege Jan Vaage kan ikke minnes at det skal ha skjedd voldtekter tidligere ved psykiatriske institusjoner i Sør-Trøndelag.

– Etter de nye reglene om varsling av alvorlige hendelser fikk vi umiddelbart beskjed om hendelsen, sier fylkeslege Jan Vaage.

Han bekrefter at det er opprettet tilsynssak knyttet til episoden.

Antagelig rutinesvikt

– Foreløpig vet vi veldig lite, og ønsker derfor å være forsiktige med å uttale oss. Det er på det rene at en pasient har lidd overlast mens vedkommende var innlagt. Når noe slikt skjer, tyder mye på at det her har forekommet en svikt i rutinene, sier Vaage.

–Man kan forestille seg flere ting som kan ha ført til at en slik situasjon kunne oppstå. Men i utgangspunktet skal rutinene sørge for det motsatte, legger han til.

Han understreker at ettersom både fylkeslegen og politiet har et utredningsansvar, vil han underveis holde kontinuerlig dialog med ordensmakten.

– I løpet av dagen skal vi få tilsendt sakens dokumenter, og vi skal møte på den psykiatriske avdelingen førstkommende tirsdag for å gjøre våre intervjuer der, sier Vaage.

På forsiden nå