«De som ennå ikke har lest Fjordmans bok: «Defeating Eurabia» har ikke fulgt med i timen».

Det skrev terrorsiktede Anders Behring Breivik på nettstedet document.no 24. november 2009. Da Behring Breiviks 1500-sider lange terrormanifest ble kjent i helgen, ble det klart at store deler av materialet var hentet fra bloggeren «Fjordman». En norsk islamkritisk blogger, som tidligere oppga Trøndelag som hjemsted. I mange år har Fjordman vært kjent i det ekstremt anti-islamske nettmiljøet både i Europa og USA. I «Defeating Eurabia» og andre innlegg hevder han at muslimsk innvandring vil ødelegge Europa.

I Behring Breiviks manifest står det at Fjordman er hans favoritt nåtidige-forfatter, men at han ikke ble klar over ham før han hadde jobbet i seks måneder med sitt eget dokument.

«(Fjordman) er trolig den mest talentfulle essayisten på høyresiden i Europa», skriver Behring Breivik.

– Forsøker å distansere seg

Journalist og skribent Øyvind Strømmen har fulgt det anti-islamske miljøet på nett lenge. Han sier Fjordmans manifest fra 2007, «A European Declaration of Independence», er det nærmeste noen i dette miljøet har oppfordret til vold. Der skriver han at de som hjelper og legger til for en «utenlandsk invasjon» er «forrædere». Han skriver også at de vil gjøre det som er nødvendig for å «beskytte sin egen sikkerhet og vår nasjonale overlevelse».

– Steget til vold er ikke veldig langt. Jeg ser at Fjordman nå forsøker å distansere seg fra Behring Breivik, men det er som om Marx skulle ta avstand fra marxismen, sier Strømme.

Vil ikke si hvem han er

Adresseavisen utvekslet i går flere e-poster med en person som skal være Fjordman. Han vil ikke si hvem han er eller hvor han kommer fra, annet enn at han er en norsk mann. Han avviser at han er en tidligere NTNU-student som PST i går ble varslet om. På spørsmål om hva han synes om å fremstå som ideologisk inspirator for Behring Breivik, svarer han:

– Jeg synes selvsagt det er forferdelig. Jeg fulgte tett med på masseslakten på fredag og var like sjokkert som alle andre over det som har hendt, det enorme omfanget og den nesten ufattelige menneskelige ondskapen vi så i full utfoldelse. Jeg ble enda mer rystet da det viste seg å være en nordmann som visstnok siterer en lang rekke personer, deriblant også meg. Jeg kjenner selv en person som var på Utøya den forferdelige kvelden, men som heldigvis overlevde, skriver Fjordman, som presiserer at han aldri har møtt Behring Breivik. Rett etter terrorangrepet ble det også spekulert i om Behring Breivik og Fjordman var samme person.

Bloggeren avviser også at han har oppfordret til vold i det han har skrevet, blant annet «A European Declaration of Independence».

– Som alle andre vet jeg ganske lite om denne ekstremt ondskapsfulle mannen, bortsett fra det som siteres i norske medier. Det hevdes der at han hadde planlagt dette attentatet allerede for ni år siden. Det er lenge før jeg hadde skrevet noe som Fjordman, og også før eksempel Robert Spencer (kjent islamkritiker journ.anm.) hadde startet sin nettside Jihad Watch. Det kan tyde på at han hadde et ønske om å drepe lenge før han hadde noen form for ideologi i det hele tatt, skriver han.

Fjordman mener også at Behring Breiviks innlegg på document.no ikke virker spesielt truende.

Samarbeidet med Fjordman

Redaktør for det innvandrings- og islamkritiske nettstedet Honest Thinking, Ole Jørgen Anfindsen, har tidligere samarbeidet med Fjordman, og bloggeren har også publisert innlegg på nettstedet. Anfindsen sier han har møtt Fjordman, men at han ikke kjenner hans egentlige identitet. Han sier han i etterkant forstår hvordan Fjordman kan ha inspirert Behring Breivik.

– Forstår du dette kan oppfattes som en oppfordring til vold?

– Hadde du spurt meg for en uke siden hadde jeg svart nei. I dag tvinges man kanskje til å være litt mer forsiktig. Jeg har alltid oppfattet at Fjordman har snakket om fredelige demonstrasjoner, eller sivil ulydighet.

Fjordman skrev et av tilleggene til Anfindsens essay Selvmordsparadigmet, som ble utgitt i mai i fjor. Der skriver Anfindsen at det finnes sterke krefter som gjennom det «multikulturelle prosjektet» ønsker å «ødelegge den vestlige sivilisasjon» og sørge for at «hvite mennesker blir utryddet eller redusert til minoriteter». Essayet fikk støtte fra Fritt Ord.

– Tar du selvkritikk for noe du selv har skrevet?

– Jeg er åpen for at jeg må ta selvkritikk, selv om jeg ønsker å understreke at jeg på ingen måte har oppfordret til vold eller terror. Jeg har eksplisitt sagt at den kampen jeg mener er nødvendig må føres med demokratiske midler. Min eventuelle selvkritikk går på om jeg har brukt for sterke ord i min kritikk av eliter, sier Anfindsen.

Varslet PST om medstudent

Andreas Pedersen frykter at tidligere medstudent ved NTNU er bloggeren som inspirerte Anders Behring Breivik.

– Det første jeg tenkte da det ble kjent at gjerningsmannen på Utøya var norsk, var at det var min tidligere medstudent som var tatt, sier Pedersen.

Pedersen studerte sammen med mannen i to år, og har også deltatt på ulike sosiale tilstelninger sammen med han. Både han og flere andre medstudenter reagerte tidlig på mannens politiske og ideologiske holdninger.

– Han hadde en klar nasjonalistisk ideologi, og var svært islamfiendtlig. Det ideologiske og politiske synet hans, og måten han argumenterer på, er som en klonet versjon av hvordan Fjordman fremstår og uttrykker seg. Jeg og flere andre oppfattet øyeblikkelig de slående likhetene, og valgte i går å varsle PST om at dette er mannen som kan befinne seg i miljøet rundt Breivik, sier Pedersen.

– Forsøkte å rekruttere

Ifølge Pedersen fremstår Anders Behring Breiviks mulige inspirator som utadvendt og sosial intelligent.

Han var også langt over gjennomsnittet interessert i politisk filosofi og ideologi. Han var uvanlig interessert i å diskutere politikk, og i disse diskusjonene ville han alltid overbevise samtalepartneren om at Norges identitet var eksistensielt truet av islam og innvandringen. Samtalene ble også av flere, også meg, oppfattet som tydelig forsøk på rekruttering til det nasjonalistiske miljøet, forteller Pedersen.

Overfor Adresseavisen avviser den tidligere NTNU-studenten at han er bloggeren Fjordman, men gir uttrykk for at han kjenner navnet.

– Nei jeg er ikke Fjordman. Jeg trodde det var han som skjøt som var det jeg. Jeg kjenner ikke til debatten på nettet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik mener bloggeren som kaller seg Fjordman er den beste essayisten på høyresiden i Europa. Foto: FACEBOOK
Den høyreradikale bloggeren Fjordman tar avstand fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. I sitt manifest skriver Breivik selv at Fjordman er hans favorittforfatter. Foto: Skjermdump