- Et nytt blad vendes i kirkens historiebok, sa biskop Tor Singsås da han åpnet Høymessen for innsettelse av landets første faste preses, Helga Haugland Byfuglien.

Nidarosdomen er fylt til siste benkerad denne festdagen for Den norske kirke.

Konge, president og statsråder

Innsettelsen av fast preses i Den norske kirke er en begivenhet med historisk sus. Hans majestet Kong Harald, Stortingspresident Dag Terje Andersen og statsråd Trond Giske og statsråd Rigmor Åsrud er blant gjestene som følger høymessen som avsluttes med at Byfuglien offisielt blir innsatt som landets første faste preses.

Preses skal lede Bispemøtet og være Den norske kirkes ansikt utad.

Ola T. Lånke, leder i bispedømmerådet Nidaros, ønsket menigheten velkommen og ba menigheten ta godt i mot Byfuglien som nå skal lede bispemøtet fra Nidaros.

Presis klokken elleve ankom Hans Majestet Kong Harald katedralen i følge med biskop i Nidaros Tor Singsås. I følget gikk også ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Kvarme taler

Med kongen på plass reiste menigheten seg for å ta i mot prosesjonen med alle landets biskoper og bakerst, minst av dem alle, gikk dagens hovedperson - landets nye, og første faste preses - Helga Haugland Byfuglien.

Høymessen overføres på NRK1 og katedralen er i den anledning opplyst av 400 lyskastere.

Forrettende biskop Ole Christian Kvarme har nå offisielt gitt Helga Haugland Byfuglien bispekorset som symbol på at Byfuglien er innsatt som fast preses i Den Norske kirke.

- Mange endringsprosesser er i gang i kirke og samfunn. Det stilles store krav til en leder som skal samle og fornye, sa biskop Kvarme i sin tale til preses Byfuglien.

Foto: VEGARD EGGEN
Helga Haugland Byfugllien ble søndag offiseielt innsatt som ny preses i Den norske kirke. Foto: VEGARD EGGEN