Nazistgruppe etablert i Trondheim

PST kjenner til at Den norske motstandsbevegelsen er aktive i byen.

Saken oppdateres.

I helgen fikk mange husstander på Fosen et flygeblad i posten. Avsender er den nazistiske organisasjonen Den norske motstandsbevegelsen. Flygebladene fikk AUF og Sos Rasisme til å organisere et fakkeltog i protest mot den innvandringsfiendtlige gruppen.Ifølge lensmann Rune Halvorsen i Ørland og Bjugn, er Den Norske Motstandsbevegelsen etablert i Trondheim.- Ja, flygebladene som ble delt ut på Fosen har utspring i et miljø i byen, sier han til adressa.no.Vil fortsette aktiviteten i TrondheimDen norske motstandsbevegelsen beskriver seg selv som en del av den Nordiske motstandsbevegelsen som består av tilsvarende grupperinger i Sverige og Finland. Organisasjonen omtaler seg selv som nasjonalsosialister, eller nazister.

Adressa.no kjenner til at det ved minst to tidligere anledninger skal ha blitt delt ut flygeblader i trondheimsregionen. Et medlem av den norske motstandsbevegelsen har tidligere bekreftet overfor adressa.no at gruppen er aktiv i byen og det ligger også flere såkalte «Kamprapporter» tilgjengelig på hjemmesidene. Disse forteller om «aksjoner» hvor det har blitt delt ut flygeblader. Ifølge medlemmet vil man fortsette med å dele ut propaganda i Trondheim. I løpet av fredag har adressa.no flere ganger prøvd å komme i kontakt med medlemmet, men uten å få svar.

- Vi er jo relativt nye i byen, men jeg opplever at vi får masse god respons fra de mennesker vi prater med på gaten, sier den samme personen i et intervju på hjemmesidene til den norske motstandsbevegelsen.

På flygebladene som ble delt ut på Fosen i helgen sto det blant annet følgende:

«En motstand mot hva? Mot en korrupt politikerklasse som selger sitt folk og land uten å blunke.»

Modergruppen, Den nordiske motstandsbevegelsen ble etablert i 1995. Organisasjonen omtales som militant. Lederen av den svenske seksjonen er den drapsdømte mannen Klas Lund. I 1986 fikk han fire års fengsel for å ha tatt livet av en mann som grep inn under et angrep mot innvandrere i Nynäshamn.

Bevegelsen ble etablert i Norge i januar 2011, ifølge egne nettsider. Ambisjonen for 2012 skal være å «vokse, sakte, men sikkert».

PST ser økende tendens

Politiets sikkerhetstjeneste er orientert om utdelingen på Fosen. Ifølge leder Terje Lunde så bistår PST Sør-Trøndelag politidistrikt.- Vi er informert. Det er riktig at dette knyttes til Trondheim, sier han til adressa.no.Utover dette ønsker ikke PST-sjefen å gå ut med opplysninger om gruppas aktiviteter. Lunde vil ikke si noe om størrelsen på Den norske motstandsbevegelse i byen, og heller ikke noe om det er lokalt rekrutterte personer som er med.- Men det er ikke snakk om et stort miljø, sier han.Svensk sikkerhetspoliti ser ifølge tv8.se på den svenske versjonen av organisasjonen som den største trusselen mot rikets indre sikkerhet. Lunde vil ikke svare på om PST kjenner til at den norske delen har vært involvert i voldsepisoder.- Det kommenterer vi ikke.PST-sjefen kan heller ikke si noe om hva politiet foretar seg mot den norske motstandsbevegelsens etablering i Trondheim.- Hva som gjøres og hvilke tiltak som eventuelt iverksettes svarer vi ikke på.Lunde bekrefter imidlertid at man har sett en viss økning i aktiviteten til de høyreekstreme miljøene i Norge. Den trenden gjenspeiles også i Trondheim.- Vi ser en økende tendens i vårt distrikt, sier han.

Sikter mot sårbar ungdom

Ronny Kjelsberg, nestleder i integreringsutvalget i Sør-Trøndelag, beskriver også gruppen som liten. Han er imidlertid bekymret for at den norske motstandsbevegelsen skal klare å rekruttere ungdom i Trondheim, eller på Fosen.- Slike grupperinger har tradisjon for å sikte seg inn mot sårbar ungdom i vanskelige situasjoner. Kjenner man til noen som er i faresonen bør man melde ifra, sier han til adressa.no.På tirsdag arrangerer Fosen AUF og Sos Rasisme et fakkeltog på Brekstad for å markere motstand mot organisasjonen.

 
 
 
På forsiden nå