- Soluret og statuen skal få stå

Olav Tryggvason skal få regjere, soluret skal bestå og det blir ingen filleryer på Torvet.

Saken oppdateres.

Det varslet kommunalråd Geir Waage (Ap) under folkemøtet om byutviklingen på Byscenen mandag kveld. Han ønsker dermed å stagge de hissigste stemmene i debatten rundt hva som skal skje med Torvet i Trondheim.

- Statuen kommer til å stå, soluret vil bestå og det vil ikke bli politisk flertall for filleryer på Torvet, sa Waage.

- Trist asfaltørken

Samtidig ga han klart uttrykk for at noe må gjøres med midtbyens midtpunkt:

- Torvet er en trist asfaltørken når det ikke skjer noe, og jeg tror det er flere som ønsker å forandre Torvet, sa Waage.

LES MER: - Lar næringslivet styre for mye

LES OGSÅ: Bekymret for TorvetVil gi 50 millioner

Debatten rundt hva som skal skje med Torvet har blusset opp etter at en investorgruppe med Ivar Koteng og Odd Reitan i spissen vil gi 50 millioner kroner til å ruste opp Torvet. Spørsmålet er om det ligger noen føringer med denne gaven. Koteng deltok selv i folkemøtet i kveld.

LES OGSÅ: «Krever at soluret ikke blir fjernet»

LES OGSÅ: Kronikk: Prosjektenes tyranni- Det er så enkelt som at vi ønsker liv på Torvet, sa Koteng som mente at kommunen har mer krevende oppgaver å bruke kommunens penger på enn å oppruste Torvet.

- Vi er opptatt av hva som skal være oppå Torvet. Men det er ikke slik at vi skal bestemme noe, alle skjønner at det er politikerne som bestemmer dette, sa Koteng som ga uttrykk for at det sjelden har vært så vanskelig å gi bort 50 millioner kroner.

- Flott med privat initiativ

Men i kveld var politikerne takknemlige for bidraget:

- Det er flott at vi har fått et privat initiativ, sa kommunalråd Merethe Ranum (H).

Billedkunstner Håkon Bleken er av dem som har vært mest kritisk til gaven fra Koteng og Reitan, og har bedt Riksantikvaren om å frede Torvet. I kveld fortalte han at han har fått massiv respons på sitt engasjement, og hver dag mottar han henvendelser fra ukjente folk.

- Men sannheten er at det er nesten ingen som vil forandre Torvet. Det hele er satt i scene av noen utbyggere og en kommune som vil bryske seg og si: Se hva vi har fått til. Vi har et vakkert, fint og historisk torg, og jeg ser ingen som helst grunn til å forandre på noe som er så fint, sa Bleken.

Han hadde bare et ønske om forandring: Fjern den heslige avføringsboksen og gjenåpne det underjordiske toalettet.

Les mer om folkemøtet i morgendagens avis.

 
 
På forsiden nå