NTNU og Fredsforskningsinstituttet i Oslo er de eneste ikke-amerikanske innslagene på listen over de 25 institusjonene som har hatt mest faglig gjennomslag.

- Dette er nesten for godt til å være sant?

- Men det er sant, sier professor Marit Reitan, leder for Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

- Tett samarbeid

- Forskningsrapporten viser at vi har fagfolk innen statsvitenskap, geografi og økonomi som ligger helt i front. Det er jobbet målrettet og solid, over lang tid. Forskerne har vært dyktige og truffet med valget av interessante problemstillinger. Et miljø som nok har betydd ekstra mye er Senter for fremragende forskning der NTNU og Fredsforskningsinstituttet samarbeider. Dette må feires, sier Reitan.

Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU, er ikke mindre fornøyd.

- Det er fantastisk hvilken posisjon dette miljøet har fått. Vi har visst at de var veldig sterke, men det er artig å få det dokumentert av noen på utsiden. At vi er på listen sammen med PRIO er ikke tilfeldig, vi har et tett samarbeid.

Melby legger ikke skjul på at det er ekstra hyggelig at et miljø utenfor den teknologiske hovedprofilen får så godt skussmål.

Grundig evaluering

Det finnes mange rankinger på markedet og metodene kan være temmelig spinkle. Denne rankingen er imidlertid et vitenskapelig arbeid gjort av doktorgradsstipendiatene Daniel Maliniak ved University of California og Ryan M. Powers ved University of Wisconsin. Rankingen tar utgangspunkt i 25 variabler for artikler publisert i de tolv mest anerkjente tidsskriftene på fagfeltet. Dette er sammenholdt med antall ganger artiklene er sitert av andre fagfolk.

Maliniak og Powers har tatt for seg periodene 1985-1995 og 1995-2006. Det er på listen for 1995-2006 at NTNUs og Fredsforskningsinstituttets navn dukker opp. Mens listen inneholder rankinggjengangere som toppuniversitetene Harvard, Yale, Stanford og Princeton, gjør forskerne et poeng av at en del institusjoner «bokser i en høyere vektklasse» enn forventet. Uten å si hvilke det gjelder, hører NTNU opplagt med i klassen som bokser godt over sin vektklasse. Maliniak og Powers konklusjon er at forskere blir vurdert etter kvaliteten på sitt arbeid, ikke etter hvilken institusjon de tilhører.

Fredsforskningsinstituttet (PRIO) ligger på en imponerende 16. plass på samme liste. Ikke nok med det, PRIOs eget tidsskrift, Journal of Peace Research, blir regnet med blant de 12 mest anerkjente. Flere av forskerne på fagfeltet har stilling både ved PRIO og NTNU.

- Veldig hyggelig at vi hevder oss i toppen. Jeg håper det blir lagt merke til i Norge. Vi jobber tett sammen med NTNU, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Forskningsmiljøet på NTNU og Dragvoll gjør det sensasjonelt bra på en ny ranking.