Gjennom et eget nettsted tilbød 25-åringen undertekster til flere tusen rettighetsbeskyttede filmer og TV-serier. Nylig ble han dømt i Sør-Trøndelag tingrett for brudd på åndsverksloven. Aktor ba om 21 dagers betinget fengsel for mannen, men retten kom frem til at bot var en passende straff.

6024 undertekster

25-åringen startet nettstedet i 2009. Her kunne brukerne søke etter undertekster på norsk til en rekke filmer. Ifølge dommen lastet han selv opp undertekster til omtrent 400 filmer og serier. Som eier av nettstedet medvirket han dessuten til at flere brukere av nettstedet gjorde tilgjengelig til sammen 6024 undertekster.

Dialogen i filmer og TV-serier er kopibeskyttet og det er derfor ikke lov å gjengi, oversette eller kopiere denne. Oversetting og deling av undertekster uten samtykke fra rettighetshaver er ulovlig.

Gratis bruk

Studenten skal ikke selv ha tjent noen penger på nettsiden.

Adressa.no har vært i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å kommentere saken, ettersom ankefristen ennå ikke er gått ut.

Den aktuelle nettsiden ble stengt i april i år. På nettsiden står det at de er blitt informert om at det vil være brudd på åndsverkloven å dele kopibeskyttet materiale (undertekster) uten samtykke fra rettighetshaver.

«Vi synes selvfølgelig at dette er trist, men vi ønsker ikke å handle i strid med norsk lov. Vi ønsker heller ikke å oppfordre andre til å fortsette med denne aktiviteten», heter det på nettsiden.

Mindre grovt

I dommen legges det ikke skjul på at det er lite rettspraksis på brudd på åndsverksloven. Det er ingen dommer fra før som knytter seg til ulovlig bruk av undertekster. Dommeren finner det vanskelig å sammenligne ulovlig filmopplasting/nedlasting med ulovlig deling av undertekster. Førstnevnte regnes som et langt grovere brudd på lovverket.

I skjerpende retning legges det vekt på at det ulovlige forholdet varte over flere år. Siden ble også en suksess på nettet. Totalt ble det registrert omtrent en million nedlastninger. I formildende retning fremheves at studenten la ned siden straks han fikk kjennskap til at den var et brudd på åndsverksloven.

Saken gikk som tilståelsessak, og mannen fikk derfor en mildere straff enn han ellers ville fått.