- Foreldre må skjerpe seg

Over 200 ungdommer samlet seg til fest, fyll og hærverk i Rotvollfjæra i natt. Jan Erik Haugdal i politiets forebyggendegruppe mener foreldrene må komme mer på banen.

Saken oppdateres.

Fyll, fest, støy, forsøpling og mye hærverk. Det oppsummerer samlingen som over 200 tiendeklassinger hadde i Rotvollfjæra natt til torsdag. Ungdommene, som skal være fra flere skoler i Trondheim, samlet seg for å feire avslutningen på ungdomsskolen.

- Et trist syn

- Ungdommene ravet dritings rundt, og det var søppel overalt. Det var et trist syn. Det er jo barn det er snakk om, sier Vera Albrigtsen, som bor i området.

Hun er mor til barn som går i Rotnissen barnehage som ligger i området, og tok seg en tur ut ved midnatt.

- På barnehagens område var det flere ungdommer som hadde tatt seg inn. Det fløt av knuste spritflasker, ølbokser og sneiper. Det var tent opp bål og engangsgriller. Det var absolutt ikke noe sted for småbarn å komme dagen etter, sier hun.

Albrigtsen og hennes følge snakket med ungdommene, og ba dem gå ut fra området. Så satte de i gang med å rydde barnehageområdet.

- De gikk, men det var ikke noe snakk om å rydde opp. Det var ingen voksne å se, og jeg synes dette er trist, sier Ranheimskvinnen, som også ryddet i fjæra i morges.

- Det så ut som en svinesti.

Hærverk på barnehagen

Daglig leder Frode Thorjussen ved Steinerbarnehagen Rotnissen, forteller at det bare i løpet av de siste månedene har vært hærverk ved barnehagen mellom seks og sju ganger. Blant annet har de funnet drepte høns og kyllinger i barnehagens hønsegård tidligere.

- Det begynte 18. mai. Vi har ikke opplevd lignende som denne våren før. Lavvoen vår er ramponert seks – sju ganger i løpet av de siste to månedene, sier han.

Da de ansatte og barna kom på jobb i dag, så det ikke så ille ut, takket være foreldre som gjorde en iherdig jobb med å rydde i natt.

Thorjussen forteller at barnehagen har anmeldt hærverket.

- Hva sier barna om hærverket?

- De spør om ikke mammaene og pappaene til disse ungdommene passer på dem, sier Thorjussen.


- Foreldre må engasjere seg

Politiet loggførte at over 200 ungdommer var samlet i Rotvollfjæra i natt og laget bråk og forstyrret omgivelsene under sin feiring av slutten på ungdomsskolen. Ved 01.30-tiden begynte det å tynnes ut, men det var fortsatt en del ungdommer igjen. Senere på natta ble det også gjort hærverk og startet branner på en byggeplass i nærheten.

- Dette er en reprise av det vi ser natt til 1. mai og 17. mai, i mindre målestokk. Ungdommer som tar seg til rette og ikke respekterer andre og andres eiendom. I kombinasjon med alkohol går dette galt, sier Jan Erik Haugdal, leder av forebyggendeteamet i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Jeg blir nesten lei av å si det, men jeg begriper ikke hvor foreldrene til disse ungdommene er, sier Haugdal.

- Nå må foreldre skjerpe seg. Ungdommene vil typisk argumentere med at: «Ja, men vi må få lov te å fær.» Men dette er et godt bevis på at det må de ikke uten videre, sier han.

- Må snakke med barna

Haugdal mener at nøkkelen til å unngå at det sklir ut, er god kommunikasjon mellom foreldrene og god kontakt mellom foreldre og barn.

- Jeg skjønner godt at ikke alle foreldre vil ut og sjekke hva barna gjør hver kveld, men foreldre må snakke sammen, og dele på denne oppgaven. Ungdommen skal ikke fotfølges, men det må gå an å ta en kveldstur og sjekke at alt er greit, sier han.

- Dessuten må man snakke med barna sine. For det første må man ha en god dialog med dem, og for det andre sjekke om den gode dialogen stemmer med virkeligheten.

Haugdal og forebyggendeteamet er ofte i kontakt med foreldre og ungdommer på grunn av kriminalitet og negativ atferd, og opplever at foreldre som regel blir sjokkert når det kommer fram hva barna har vært involvert i.

Sommeren er en tid hvor mange ungdommer er i en utprøvingsfase, og utprøving av alkohol og narkotika er også på lista. I sammenhenger der det er mye rus, øker også sjansen for overgrep.

- Ungdommer skal ha lov til å være ungdommer og nyte fritid og flørt. Men sørg for at de får gode opplevelser, ikke legg til rette for noe som kan bli veldig negative opplevelser. Sjansen minsker hvis antallet voksne øker, sier Jan Erik Haugdal.

Området til Rotnissen barnehage på Rotvoll er nok en gang utsatt for hærverk under ungdomsfester. 

Området til Rotnissen barnehage på Rotvoll er nok en gang utsatt for hærverk under ungdomsfester. 

På forsiden nå