Jødisk gravlund utsatt for hærverk

Vandaler har ramponert flere gravstøtter og forsøkt å skrive «Der Führer» på kapellet.

Hærverk på Den jødiske kirkegården på Lademoen. 

Saken oppdateres.

– Man kan lett å tenke at det bare er guttestreker, men jeg tror dette er mer enn guttestreker. Det er noen som aktivt har oppsøkt gravlunden og da ligger det en tanke bak, sier Rita Abrahamsen, styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim til adressa.no.

Det var lørdag hun fikk vite at flere av gravstøttene på gravlunden samt kapellet har blitt tilgriset av vandaler. Gravstøttene er påmalt ulike fjes og på kapellet er det blant annet skrevet «Der Furher». Dette er trolig et forsøk på å skrive «Der Führer», en betegnelse brukt om Adolf Hitler.

Abrahamsen vet ikke når hærverket er utført.

Politianmeldt

– Det var et av våre medlemmer som besøkte gravlunden lørdag som oppdaget det og meldte fra videre til oss. Så det må ha skjedd en gang den siste uken, forteller Abrahamsen

– Er gravlunden ofte utsatt for hærverk?

– Det har skjedd før. Men hvor ofte betyr lite. Jeg mener én gang, er én gang for mye, sier Abrahamsen og legger til at forholdet er politianmeldt.

– En av naboene til gravlunden kontaktet politiet og anmeldte hærverket.

Politiet bekrefter at de har mottatt melding om hærverket, og en politipatrulje var på gravlunden lørdag ettermiddag.

- Det var tagget på kapellet. Patruljen har opprettet en sak. Saken blir etterforsket på linje med annet hærverk, spesielt hvis det er rasistisk motivert, sier operasjonsleder Rune Brandmo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

På forsiden nå