Flere hundre mennesker dannet fredsring i Trondheim

- Vi er her for å danne et menneskelig skjold og beskytte våre medborgere. Vi vil vise at de ikke står alene mot ekstremisme og jødehat, sa Fehrat Güven i sin appell ved synagogen i Trondheim.

Se et sammendrag fra arrangementet der flere hundre slo ring om synagogen på Kalvskinnet i Trondheim.

Saken oppdateres.

Over 400 mennesker møtte opp til arrangementet på Kalvskinnet i Trondheim fredag kveld. De laget en fredsring i området der både den jødiske synagogen og flere kirker ligger.

De tok hverandre i hendene for å danne en «fredens regnbue» rundt synagogen, fordi det ikke er mulig å danne en ring rundt synagogen.

- Viktig å stå sammen

Mangfoldsrådet i Trondheim kommune er en av initiativtakerne til det flerkulturelle arrangementet, sammen med muslimsk ungdom i Trondheim og Fehrat Güven.

Politiet hadde ekstra vakthold rundt arrangementet, og bevæpnet politi var synlig til stede.

Sara Shafigi sier til TV-Adressa at ideen kom etter at en fredsring ble dannet i Oslo forrige helg.

- Vi så hva som ble gjort i Oslo, tenkte hvorfor ikke gjøre det her også. Det burde være et nasjonalt arrangement. Jeg føler det er viktig å stå sammen, og si et klart nei. Vise at vi er imot all jødehets. Det er så flott å se at vi er mange etnisiteter her, som står sammen. Terror har ingen religion, sier Shafigi.

- Vil vise vår støtte

Fehrat Güven, en av appellantene, sier at det er viktig å vise sin støtte.

- Dette er helt nødvendig. Her har vi jødiske venner som føler seg utrygge. Vi som samfunn kan ikke sitte og se på at dette skjer. Vi vil vise vår støtte, og at vi ikke tillater at det skjer dem noe.

- Hva tenker du om terroren i islams navn?

- Det er forferdelig at en liten gruppe gjør handlinger i religionens navn. Det er ikke slik vi er oppdratt. Vi lærer at å drepe et menneske er det samme som å drepe hele menneskeheten. Mange av oss har rømt fra regimer med handlinger vi ikke kan støtte. Det  viktigste er at vi vil vise at det er ikke et utbredt jødehat blant muslimer, det er en marginal gruppe. Det er ikke bare jøder denne gruppen hater, men også andre som ikke følger deres tanker, sier Fehrat Güven.

- Vold og terrorisme løser ikke problemer

Ismail Elmi i Mangfoldsrådet sier at synagogen i Trondheim, som er den nordligste i verden, er et hellig sted, og at de vil vise sin støtte:

- Vi må presisere at vi trenger fred som alle andre. Vi tar avstand fra alle former for vold og terrorisme. Vold og terrorisme kan ikke løse problemer. Islam oppfordrer ikke til det, det er en mistolking, sier Ismail Elmi.

- Det starter med fordommer

Mihriban Kizilirmak er en av de muslimske ungdommene som holdt appell.

- Vi må sammen kjempe for frihet og fred, på samme måte som ekstremister kjemper for hat og frykt. Vi må sammen kjempe mot «dem og oss-bildet» som usikre ungdommer kan føle. Det starter med fordommer som blir til hatefulle tanker og handlinger. La oss alle en gang for alle drepe fordommene, sa hun.

- Anisemittisme og terror har ingen plass i Trondheim, Norge eller verden, fastslo Muzaffer Kara i sin appell.

- Rørende

- Det er så flott å se at vi står sammen. Vi skal ikke og må ikke la hatet få styre. Det er spesielt flott at initiativet er tatt av ungdom. Hvis ungdommene våre kan snakke sammen, og få respekt for hverandre, blir vi mindre farlige, rare og truende for hverandre. Jeg håper at denne markeringen kan være starten på en slik reise, sier Rita Abrahamsen fra det mosaiske trossamfunn i Trondheim i sin appell.

- Dette er rørende. Det betyr at folk bryr seg og vil uttrykke det. Det er gir meg en trygghet og en tro på en fremtid. De som har tatt initiativet, og alle som har møtt opp, det er helt fantastisk, sier Abrahamsen etter appellene.

Etter appellene gikk alle hånd i hånd til Julius Paltiels plass, som åpnet på holocaustdagen for en måned siden.

Flere hundre mennesker har samlet seg ved synagogen. 
    
      (Foto: VEGARD EGGEN)

Flere hundre mennesker har samlet seg ved synagogen.  Foto: VEGARD EGGEN

 
    
      (Foto: VEGARD EGGEN)

  Foto: VEGARD EGGEN

Appellant Mihriban Kizilirmak. 
    
      (Foto: VEGARD EGGEN)

Appellant Mihriban Kizilirmak.  Foto: VEGARD EGGEN

På forsiden nå