NTNU-styret skal i dag ta stilling til om jentepoengene ved teknisk geofag, petroleumsfag, nanoteknologi og industriell økonomi skal fjernes fra 2017.

To ekstrapoeng

Nå får jenter to ekstrapoeng når de søker på 15 av 17 femårige sivilingeniørprogrammer ved NTNU. Årsaken til ekstrapoengene er at det har vært langt færre jenter og kvinner både på studiene og i arbeidslivet.

Instituttleder Monica Rolfsen ved Industriell økonomi mener det er et feilgrep å fjerne jentepoengene på sivilingeniørstudiene nå. Hun mener at mange jenter på disse linjene bidrar til flere kvinner i privat næringsliv. Til adressa.no sier hun at det vil være en tabbe som kan sette jenterekrutteringen flere år tilbake i tid.

–Jentepoengene er tiltak som virker, og det er for tidlig å fjerne de nå. Det er fremdeles en overvekt av menn blant lederne i næringslivet, sier Monica Rolfsen. De siste årene har det vært i overkant av 40 prosent jenter på industriell økonomi.

–Det tar lang tid å endre kjønnsbalansen i arbeidslivet. Rolfsen mener det bør gjøres en grundigere undersøkelse før det eventuelt blir gjort noe med jentepoengene.

I forslaget styret skal ta stilling til heter det også at rektor etter hvert opptak skal vurdere om det er studieprogram hvor jentepoengene skal avvikles. «Når kvinneandelen i yrkeslivet kommer opp i 35 prosent skal jentepoengene avvikles» står det i innstillingen til styret. Rektor Bovim går også inn for å ta bort ekstrapoengene til jenter når det i tre år har vært over halvparten jenter blant dem som har fått tilbud om studieplass.

Les også: – Kjønnspoeng gjør jenter svake

Styret ville selv behandle jentepoengene

Det er styret selv som har ønsket å få på bordet en sak om jentepoengene.

Høsten 2014 var det flere jenter enn gutter blant de nye studentene på petroleumsfag.