Bli med på 9. april minutt for minutt

I morgen er det 75 år siden tyskerne invaderte Norge og Trondheim. Det markerer Adresseavisen med 9. april minutt for minutt.

Invasjonen: Tyske soldater foran jernbanestasjonen i Trondheim den 9. april 1940.  Foto: Schrøderarkivet/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Saken oppdateres.

– Målet er at det skal bli en helt ny måte for leserne å oppleve historien på, ved at journalistene i Adresseavisen dekker 9. april slik vi ville gjort det i dag, sier nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik.

Klokka 02.50 natt til 9. april 1940 fikk en varslingsstasjon på Ørlandet øye på silhuetter av skip i nattemørket. Det var det første bevis på at krigen var på vei til Trondheim, og Midt-Norge. Selv om det allerede den 8. april var krigshandlinger i Norge, er det 9. april som er blitt stående som selve invasjonsdagen.

Klokken 06.00 torsdag braker det løs

– Lett og spennende

Fra klokka 06.00 i morgen følger vi 9. april minutt for minutt i et livestudio. Der får du som leser – gjennom tekst og bilder – være med på invasjonen etter hvert som hendelsene skjer utover dagen.

– De siste årene har vi dekket store hendelser gjennom direkte oppdateringer med tekst og bilder. Det gjør det lett og spennende for leseren å følge hendelsene fra minutt til minutt, og vi tror det å dekke 9. april som om det skjedde i dag vil gi leseren nærhet til og innsikt i de historiske hendelsene denne dagen, sier Hansen Juvik.

Utfordring

Det er Adresseavisens journalist Per Christiansen som står bak manuset til det som skjedde i vårt nærområde. Gjennom innhenting fra en rekke kilder sørger han for at du som leser får vite ganske nøyaktig – gjennom tekst og bilder – hva som skjedde hvor og når det skjebnesvangre døgnet.

– Den største utfordringen har vært å skille mellom det som forelå som opplysninger der og da, og det som er kommet frem i ettertid gjennom innsamling av kilder som ikke kom til uttrykk allerede den første dagen. Det er en utfordring å vite hva folk vet akkurat nå og hva som er offentlig kjent, sier Christiansen.

–  Er det mange feilkilder?
– Om ikke feilkilder, så er det ulike angivelser av tidspunkt og detaljer som er forskjellig fra kilde til kilde selv i dag. Det er nok en del fremstillinger som baserer seg på for få kilder, sier han.

Mange saker og videoer

Bildene som brukes er blant annet hentet fra Schrøderarkivet. Noen bilder er enkle å skjønne at er fra 9. april, mens andre igjen er vanskelig å vite dato på. Derfor vil vi kun legge ut bilder vi vet er fra den dagen, men også tidligere bilder av personene som omtales.

I tillegg til livestudioet har Adresseavisen laget en hel rekke saker, både om invasjonen i Trøndelag og i Norge. På nett og papir finner du blant annet intervju med tidsvitner, hele Adresseavisen fra 9. april 1940, analyser av den forsvarspolitiske situasjonen da og nå og en rekke historiske bilder og filmer.

– Viktig å minnes

– Hvorfor er det viktig å markere 9. april?
– 9. april 1940 ble landet vårt invadert av Tyskland, og vi mistet vår frihet. Det er viktig å minnes det som skjedde fordi det er en sentral del av norsk historie, og av respekt for dem som forsøkte å hindre at landet vårt ble okkupert. 9. april er også viktig fordi det i dag finnes trusler mot vår uavhengighet og frihet som gjør det viktig å forstå hva som skjedde og hvordan vi reagerte den gang, sier Hansen Juvik.

Han minner om at det den 8. mai er 70 år siden frigjøringsdagen, og at Adresseavisen både da, og i tiden som kommer, vil ha mye om andre verdenskrig.

På forsiden nå