46-åring dømt til tre og et halvt års fengsel for ranet av Anders Flaa (80)

80 år gamle Anders Flaa var 46-åringens fjerde ransoffer. Nå er 46-åringen dømt for det brutale ranet.

Her forteller 80-åringen om den dramatiske natta da han ble overfalt hjemme på gården sin. Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

46-åringen som ranet 80 år gamle Anders Flaa ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder i Sør-Trøndelag tingrett fredag. Han må også betale 80-åringen 80 000 kroner i oppreisningserstatning. Ranet skjedde i Flaas hjem på Bratsberg natt til 25. mars i år.

Da tingrettsdommer Olav Magnus Hohle leste opp dommen satt 46-åringen med bøyet hode og så ned i pulten foran seg. Han ble dømt for alle postene han var tiltalt for - legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, grovt ran og frihetsberøvelse.

Etter dommen var lest opp sa 46-åringen at han ville ta betenkningstid. Kort tid senere kunne imidlertid hans forsvarer, Morten Aalberg, meddele adressa.no at hans klient ikke vil anke dommen.

- Min klient er uenig i at ranet var planlagt, som det ble lagt til grunn i dommen. Han tenker det kan ha betydning for den utmålte straffen. Samtidig tenker han også på fornærmede, som har sagt at han håper saken blir avsluttet i tingretten, så han kan legge den bak seg. Derfor vil ikke min klient anke, sier Aalberg.

LES OGSÅ: - Han sa jeg skulle pisse på gulvet

LES OGSÅ: La ned påstand om at brutal raner skal bli dømt til fire års fengsel

Fikk betydelig tilståelsesrabatt

Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, la ned påstand om fire års fengsel. Strandjord reagerer på at dommerne la stor vekt på at 46-åringen har tilstått ranet siden han ble pågrepet.

- Jeg prosederte på at det burde tillegges liten vekt, ettersom han ble tatt på fersk gjerning, sier statsadvokat Kaia Strandjord.

Hun legger til at dommen ellers er godt begrunnet. Hun er likevel uenig i at dommerne kom frem til at de ikke kunne legge til grunn at 46-åringen påførte Anders Flaa støt med elektrosjokkvåpenet. Dette ble begrunnet i dommen med prinsippet om at all rimelig tvil skal komme tiltalte til gode.

- Dette mener jeg ble godt dokumentert i retten, sier Strandjord.

LES OGSÅ: - Han sa jeg skulle pisse på gulvet

LES OGSÅ: La ned påstand om at brutal raner skal bli dømt til fire års fengsel

- Nøye planlagt

I straffeskjerpende retning la retten til grunn flere forhold i utmålingen av straffen.

De peker blant annet på at 46-åringen er straffet en rekke ganger tidligere for blant annet tyverier og legemsfornærmelser. De viser spesielt til en dom fra Frostating lagmannsrett, hvor mannen ble dømt for ett grovt ran og ett forsøk på grovt ran. Ved disse ranene hadde mannen tilnærmet samme fremgangsmåte og også da var eldre mennesker hans offer.

At ranet var nøye planlagt mente også retten er straffeskjerpende.

- Han hadde på forhånd hørt at fornærmede skulle ha større beløp med kontanter oppbevart hjemme, og foretok handlingen med utgangspunkt i dette, heter det i dommen.

- Brutalt og hensynsløst

Retten finner også den brutale og hensynsløse fremgangsmåten som straffeskjerpende.

- Slagene mot hodet ved bruk av spissene på lommelykten/elektrosjokkvåpenet og kolben på pistolen kunne lett ha ført til mer alvorlige konsekvenser for fornærmede, heter det i dommen.

At han ble sperret inn i en kald kjeller kun iført nattøy finner også retten straffeskjerpende. Det påpekes at det på dette tidspunktet var fem minusgrader ute.

- Frihetsberøvelsen varte riktignok kort tid, men det var takket være fornærmedes snarrådighet, påpekes det i dommen.

At 46-åringen beklaget seg overfor 80-åringen i retten la ikke retten nevneverdig vekt på.

Med dette elektrosjokkvåpenet slo ransmannen 80-åringen flere ganger. Flaa forteller at den også ble brukt til å påføre ham flere støt. 
    
      (Foto: Politiet)

Med dette elektrosjokkvåpenet slo ransmannen 80-åringen flere ganger. Flaa forteller at den også ble brukt til å påføre ham flere støt.  Foto: Politiet

Dette hjemmelagde slagvåpenet hadde ransmannen i sekken. Det er 40 centimeter langt og har en 12 centimeter lang metallgjenstand på enden. Helt ytterst er det en mutter.  
    
      (Foto: Politiet)

Dette hjemmelagde slagvåpenet hadde ransmannen i sekken. Det er 40 centimeter langt og har en 12 centimeter lang metallgjenstand på enden. Helt ytterst er det en mutter.   Foto: Politiet

Denne pistolen, som ikke funker til å skyte, brukte 46-åringen til å påføre Flaa flere slag. Den ble funnet på loftet i Flaa sin bolig hvor ransmannen først gjemte seg før han stakk fra boligen. 
    
      (Foto: Politiet)

Denne pistolen, som ikke funker til å skyte, brukte 46-åringen til å påføre Flaa flere slag. Den ble funnet på loftet i Flaa sin bolig hvor ransmannen først gjemte seg før han stakk fra boligen.  Foto: Politiet

På forsiden nå