Ti ting folk vil ha på martnan

Alt fra kortreist mat til «juggel» og det meste imellom.
1. Såpeboblefisk: Denne såpeboblemaskinen som blåser mange såpebobler på én gang, er den mest populære leken Michel Patrick selger, forteller han. Også sukkerspinn og bjeffende lekehunder er populært. 

1. Såpeboblefisk: Denne såpeboblemaskinen som blåser mange såpebobler på én gang, er den mest populære leken Michel Patrick selger, forteller han. Også sukkerspinn og bjeffende lekehunder er populært. 

2. Kjærlighet på pinne: - Figurkjærligheter selger best på hver martna, sier far og sønn Erik og Stian Strøm i godteriutsalget Konfekten. De har deltatt på martnan i ti år. Både hjerter, frosker og bamser er populære former på kjærlighetene. I tillegg vil mange ha lakris. 

2. Kjærlighet på pinne: - Figurkjærligheter selger best på hver martna, sier far og sønn Erik og Stian Strøm i godteriutsalget Konfekten. De har deltatt på martnan i ti år. Både hjerter, frosker og bamser er populære former på kjærlighetene. I tillegg vil mange ha lakris. 

3. Rødvinspølse: Spekepølsesalg er en del av martnan, og bodene er mange. Jarle Nergården i Spekebua fra Gudbrandsdalen deler ut både morr, baconpølser og elgpølser til saltsugne martnasbesøkende. Men én type skiller seg ut når det gjelder etterspørsel. - Rødvinspølsa er den mest populære. Den er bestselger uansett hvor vi er, forteller Nergården. 

3. Rødvinspølse: Spekepølsesalg er en del av martnan, og bodene er mange. Jarle Nergården i Spekebua fra Gudbrandsdalen deler ut både morr, baconpølser og elgpølser til saltsugne martnasbesøkende. Men én type skiller seg ut når det gjelder etterspørsel. - Rødvinspølsa er den mest populære. Den er bestselger uansett hvor vi er, forteller Nergården. 

4. Franske makroner: Jessica Onre selger franske kaker og søtsaker. Franske makroner i alle farger dominerer kakedisken. - «Macarons» er mest populært hos kundene, særlig smakene oreo og tiramisú, forteller Onre. 

4. Franske makroner: Jessica Onre selger franske kaker og søtsaker. Franske makroner i alle farger dominerer kakedisken. - «Macarons» er mest populært hos kundene, særlig smakene oreo og tiramisú, forteller Onre. 

5. Håndkrem: Tørre hender er sannsynligvis et problem hos mange av dem som handler hos May Britt Kristensen og Marit Skjetne som selger hudprodukter fra Oriflame. - Håndkremer går det aller mest av, forteller damene. 

5. Håndkrem: Tørre hender er sannsynligvis et problem hos mange av dem som handler hos May Britt Kristensen og Marit Skjetne som selger hudprodukter fra Oriflame. - Håndkremer går det aller mest av, forteller damene. 

6. Matter og filleryer: Håndvevde matter er bestselgeren hos Edel Olderøien og Synnøve Alfnes fra henholdsvis Kvål bygdekvinnelag og Vevstua på Heimdal. - Vi prøver å gjeninnføre tradisjonene med at vevkjerringer selger matter på martnan. Og det er bra respons, forteller Olderøien. - Jeg bruker tre timer på én meter. Det tar tid, men vi koser oss med det. Å leve av å veve er ikke mulig, men vi har det veldig koselig, sier Synnøve Alfnes. 

6. Matter og filleryer: Håndvevde matter er bestselgeren hos Edel Olderøien og Synnøve Alfnes fra henholdsvis Kvål bygdekvinnelag og Vevstua på Heimdal. - Vi prøver å gjeninnføre tradisjonene med at vevkjerringer selger matter på martnan. Og det er bra respons, forteller Olderøien. - Jeg bruker tre timer på én meter. Det tar tid, men vi koser oss med det. Å leve av å veve er ikke mulig, men vi har det veldig koselig, sier Synnøve Alfnes. 

7. Dukkevogner: Wenche og Bård Bøe selger håndlagde treleker, og mange barn kommer sannsynligvis til å få en dukkevogn i tre som martnasgave i år. -Dukkevognene er veldig etterspurte i år, sier Bård Bøe. 

7. Dukkevogner: Wenche og Bård Bøe selger håndlagde treleker, og mange barn kommer sannsynligvis til å få en dukkevogn i tre som martnasgave i år. -Dukkevognene er veldig etterspurte i år, sier Bård Bøe. 

8. Armbånd med navn: Oscar Davadi har deltatt på Martnan i 20 år, og selger T-skjorter, smykker, drømmefangere og solbriller. Han forteller at han selger lite klær i år, men har én hit: - Armbånd med navn selger jeg masse av. Både jenter og gutter kjøper dem, faktisk også eldre kvinner og menn, sier Davadi. 

8. Armbånd med navn: Oscar Davadi har deltatt på Martnan i 20 år, og selger T-skjorter, smykker, drømmefangere og solbriller. Han forteller at han selger lite klær i år, men har én hit: - Armbånd med navn selger jeg masse av. Både jenter og gutter kjøper dem, faktisk også eldre kvinner og menn, sier Davadi. 

9. Sild: Roald Bugten fra Uthaug fisk stiller på Bondens marked som en ambassadør for sild. Han selger også laks, men ønsker at fiskespisende kunder skal oppdage sildas fordeler. - Vi selger mye sild, spesielt skjærgårds-sild. Både eldre og yngre folk er blant kundene, sier Bugten. 

9. Sild: Roald Bugten fra Uthaug fisk stiller på Bondens marked som en ambassadør for sild. Han selger også laks, men ønsker at fiskespisende kunder skal oppdage sildas fordeler. - Vi selger mye sild, spesielt skjærgårds-sild. Både eldre og yngre folk er blant kundene, sier Bugten. 

10. Servise fra 50-tallet og 60-tallet: Bryggerekka bruktmarked er for første gang representert på martnan. Harry Strøm forteller at kundene særlig etterspør kvalitetsserviser fra 50- og 60-tallet. - Særlig serviser fra Figgjo og Stavanger flint er det folk ser etter, forteller han. 

10. Servise fra 50-tallet og 60-tallet: Bryggerekka bruktmarked er for første gang representert på martnan. Harry Strøm forteller at kundene særlig etterspør kvalitetsserviser fra 50- og 60-tallet. - Særlig serviser fra Figgjo og Stavanger flint er det folk ser etter, forteller han. 

Saken oppdateres.

Martnan i Trondheim har mellom 10 000 og 20 000 besøkende hvert år.

LES OGSÅ: Martnan stadig mer populær

Hvert år snakkes det ofte blant de besøkende om at det blir mer og mer «juggel», og at det skulle vært mer håndverksprodukter. En rusletur gjennom martnan viser iallfall at de fleste slags varer er representert. Fra solbriller og uekte smykker, til spekemat, sveler, thaimat, godterier, leker og håndverksprodukter. Bondens marked er også en del av Martnan i år, med kortreiste og lokalproduserte matvarer fra Trøndelag.

Her er ti av tingene som folk etterspør på martnan i Trondheim.

På forsiden nå