Ida Marie fikk seg en overraskelse da datteren (4) var til frisøren

- Min lille fireåring ble gjort til et kroppslig objekt med store pupper i bikini, smal midje og altfor tynne armer, sier Ida Marie Henriksen.

Saken oppdateres.

Torsdag skulle Ida Marie Henriksen ta med barnet sitt (4) til frisør for første gang. Valget falt på Nikita på City Lade i Trondheim.

- Jeg visste ikke at jeg måtte ta et kjønnsvalg da jeg skulle klippe barnet mitt for første gang. Jeg ble paff da fireåringen fikk en Ariel-kappe på seg. De tok det som en selvfølge at det var det hun ville ha, og ga henne ikke noe valg, sier Henriksen.

LES MER: - Slik kan en trent kvinne se ut

- Store pupper og smal midje

Denne ubehagelige hendelsen fikk Henriksen til å skrive et innlegg på Nikita Hairs Facebook-side:

«Som dere ser av bilde er min lille fireåring blitt gjort til et kroppslig objekt med store pupper i bikini, smal midje og altfor tynne armer. Dette er på ingen måte morsomt eller gøy for et lite barn. Jeg spurte om de hadde noen alternativer og fikk til svar ja. En supermann drakt med muskler. Noe som ikke er noe bedre»

Henriksen forteller at hun ikke ønsker å kritisere medarbeideren hos Nikita.

- Hun var veldig hyggelig, og beklaget så inderlig at de ikke hadde noen andre valg. Vi hadde en fin diskusjon om kroppspress og kjønnsvalg, forteller Henriksen.

Følg Adresseavisen på Instagram

- Skal få velge selv

I innlegget skriver hun videre: «Jeg håper dere kan ta deres samfunnsoppdrag i form av å ikke presse små barn til å sitte å se på seg selv med hodet plassert på kropper som bygger opp under det allerede altfor store kroppshysteriet. Mine barn skal selv få velge hvem de vil være, og de skal få lov til å vokse opp med et sunt forhold til sine kropper. De skal IKKE bli en del av ”Disneys” definisjon av skjønnhet gjennom Ariel og Supermann som dere i Nikta bygger opp under ved å bruke disse kappene. Håper dere kan ta dette til etterretning ved neste bestemmelse av leverandør»

Forskning har vist at stereotype oppfatninger av kjønn i barnehage og skole kan begrense barns frihet til selv å velge utdanning etter interesser og talenter. Henriksen mener at det stadig vekk dukker opp eksempel på at det ikke finnes noen kjønnsnøytrale valg lenger.

- Frisørkappa var bare toppen av isfjellet. Hvorfor finnes det kun blå og rosa tannkrem? Vi gir ikke våre barn noe valg. Gutter skal ha muskler, mens jenter skal ha store pupper. Da barnet mitt var utkledd som blå kanin i barnehagen, kom hun hjem og var skuffet fordi alle jentene var prinsesse? Hvor er fantasien og leken blitt av, spør Henriksen.

Lik adressa.no på Facebook

Stort engasjement

Innlegget til Henriksen har fått stor respons på sosiale medier, og det er over 1600 kommentarer på Facebook-bildet. Nikita stoppet debatten, og skrev at de ville slette innlegg som kom i etterkant av innlegget deres. Mange er enig i Henriksens kommentar, mens andre kaller henne «dårlig mor».

- De gir meg slike karakteristikker fordi jeg tenker annerledes enn de selv tenker. Noen mener at jeg tilfører henne et kroppshysteri, men jeg ønsker bare at hun skal ha et valg. Jeg synes det er viktig å debattere ting som man tar for gitt. Jeg ble overrasket over at så mange ble provosert over innlegget mitt, sier hun.

LES MER: Linnéa lager tegneblokken du aldri har sett maken til

Nå håper hun Nikita tenker nøye gjennom hva slags kapper leverandøren kan stille med.

- Jeg liker ikke forhåndsdefinerte kjønnsroller Jeg håper Nikita tar en aktiv rolle i valgene sine. Når det er sagt, så gjelder dette flere. Nikita er bare et godt eksempel på hvor blind man blir når man ikke stiller spørsmål, mener Henriksen.

Følg Adresseavisen på Twitter

Fjernet posten og beklaget

I 11-tida fredag formiddag ble posten til Ida Marie Henriksen slettet fra Nikitas Facebook-side.

Administrerende direktør Espen Karlsen i Raisegruppen, som eier Nikita-kjeden, forteller at de nå jobber med å gå gjennom alle kappene som blir brukt rundt omkring på frisørsalongene.

- Denne Ariel-kappen med en Disney-figur er ikke en del av vårt konsept. Vi beklager at kunden har hatt en slik opplevelse hos oss, sier han.

- Hva tenker du om kritikken som kunden fremsetter?

- Vi er lei oss for at kunden har hatt en slik reaksjon, og tar det til etterretning sier Karlsen.

- Hvorfor er Facebook-posten til Henriksen fjernet?

- Det ble for mange kommentarer som var rettet spesifikt mot kunden vår. Vi ønsker ikke at hun skal bli utsatt for slike kommentarer, understreker Karlsen.

På forsiden nå