Har funnet helt skjelett på kirkegård fra middelalderen

Arkeologer gjør uvanlige funn under parkeringsplassen ved biblioteket.

Osteoarkeologene Tone Bergland (t.v.) og Katarina Lorvik ved Niku med skjelettet som trolig stammer fra 1000-tallet. Utgravingsleder er arkeolog Anna Petersén.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Skjelettet som er funnet, er sannsynligvis fra en voksen mann som ble begravd i Trondheim på 1000-tallet. Prøver av hans mageinnhold, kistemateriale og annet, kan gi mange svar om hans liv, kosthold og byen Trondheim i hans tid.

- Skjelettet ser ut til å være en voksen mann. Hodet vises ikke ennå, men vi skal få det fram. Beina er ganske skjøre, men de henger sammen, og det ser ut som om alle delene er der, sier arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) til Adresseavisen.

LES OGSÅ: - Dette er dødsspennende

Kan være familiegrav

Petersén leder utgravingen ved Peter Egges plass, mellom Krambugata og Søndre gate i Trondheim, der de har avdekket en gammel middelalderkirkegård under parkeringsplassen. Nå skal prøver sendes inn, og svarene kan fortelle oss enda mer om livet i middelalderbyen Trondheim.

- Skjelettet har ligget i en kiste, og vi har deler av kisteveggen. I jordlaget oppå graven lå det to graver som var mye dårligere bevart, og vi vet ikke om det også kan ligge noen under. Muligheten finnes for at man har begravd individer fra samme familie tett sammen, sier hun.

Arkeologene mener at kirkegården kan være fra 1000-tallet, men den kan også være nyere. De mener imidlertid den ikke kan være eldre enn år 1000.

LES OGSÅ: Graver seg flere hundre år tilbake i tid på Torvet i Trondheim (Pluss)

Uvanlig

Prosjektet arkeologene er i gang med, er ikke hverdagskost.

- Ja, det er uvanlig å finne en middelalderkirkegård som man ikke visste om fra før, midt i middelalderbyen. Hvis det viser seg at det er en tidlig kirkegård, er det enda mer uvanlig, fastslår Petersén.

Krambugata er svært gammel, og kirkegården lå på en naturlig forhøyning i nærheten av Nidelven, som på den tiden gikk inn i Søndre gate, forteller arkeologen.

Arkeologene har også funnet noe de ikke ventet:

- Under den ene kistebunnen fant vi en lampe i kleberstein med en veldig fin siselering. Vi har funnet dem tidligere i byen, men de er ikke veldig vanlige. Vi tror ikke det er en gravgave, sier Petersén.

- Hvordan er stemningen i teamet nå?

- Den er kjempefin, og vi har vært utrolig konsentrerte. Vi tar mange prøver av mageinnhold, kistefyll og annet. Dette kan si oss mye, mener Petersén.

LES OGSÅ: Fant gårdstun fra vikingtiden på Ørlandet

Vil få nye svar

Noen av beina og kistefragmentene vil bli sendt til karbondatering, som vil vise hvor gamle de er.

- Kommer dere til å finne ut ting om middelalderbyen Trondheim som vi ikke visste fra før?

- Ja, det tror jeg. Hvert nytt prosjekt avdekker noe nytt, som utdyper kunnskapen vi har. Vi er alltid på jakt etter å finne ut hvordan byen har fungert, sier utgravingslederen.

Arkeologene skal fortsette utgravingen denne uka og kommende uke. Deretter skal den gamle gravplassen fylles igjen, og dagliglivet tar igjen over på parkeringsplassen ved folkebiblioteket.

LES OGSÅ: Denne gullskatten ble funnet ved en tilfeldighet

LES OGSÅ: I Olav den helliges fotspor (Pluss)

Arkeolog Anna Petersén ved Norsk Institutt for kulturminneforskning. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Arkeolog Anna Petersén ved Norsk Institutt for kulturminneforskning.  Foto: Morten Antonsen

Utgravingen ved Peter Egges plass i Trondheim fortsetter i én uke til. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Utgravingen ved Peter Egges plass i Trondheim fortsetter i én uke til.  Foto: Morten Antonsen

På forsiden nå