I en knusende dom mot kommunen frifant Sør-Trøndelag tingrett halleverandøren Scandihall Scandinavia AS for kommunens krav om heving av kontrakten eller erstatning. Det var NRK.no som først omtalte dommen fredag.

- Vi håper at motparten fanger opp signalene fra retten og heller bruker penger på å sette i stand hallen enn å anke, sier halleverandørens advokat, Petter Holmen til Adresseavisen.

Vurderer anke

Kommunaldirektør Morten Wolden i Trondheim kommune skriver i en tekstmelding at kommunen må vurdere om det er rettslig grunnlag for å anke dommen eller ikke.

- Vi er skuffet over at tingretten tar utgangspunkt i at Scandihall hadde rett til å levere en hall som hadde dårligere isolasjonsevne enn det som var bestilt i anbudsgrunnlaget. Dermed kunne selgeren levere en hall som hadde isolasjonsmatter med én cm tykkelse i stedet for 4 cm tykkelse og der ti prosent av hallen ikke er isolert, skriver Wolden.

Stadige problemer

Hallen har kostet kommunen over 20 millioner kroner. Den har vært stengt en rekke ganger siden åpningen i 2011.

Nesten helt siden åpningen har brukere og kommunen rapportert om problemer. Temperaturen i hallen har vært lavere enn den skulle være, det har vært mye støy og brukere har rapportert om støvproblemer. Etter at stormen Dagmar skadet hallen og delvis fikk den til å kollapse oppdaget man at isolasjonen som var brukt var tynnere enn det som var spesifisert.

Driftsperm på avveie

Ifølge dommen synes det som om prosjektpermen som ble laget er kommet på avveie hos kommunen. Kommunens driftsansvarlige for hallen var derfor ikke kjent med hvordan hallen skulle drives optimalt. For lavt trykk er trolig årsak til skader på hallen, skriver retten.

Avslo erstatningskrav

Scandihall deltok ikke i den opprinnelige anbudskonkurransen kommunen utlyste for hallen. Avtalen ble inngått direkte med kommunen. Ifølg dommen viste leverandøren i retten til at de ikke engang hadde sett kravlisten i den opprinnelige konkurransen, som kommunen viser til.

Retten viser videre til at kommunen har reklamert for sent og at kommunen ikke har bevist at leverandøren har misligholdt den inngåtte kontrakten. Retten avviser derfor Trondheim kommunes erstatningskrav på totalt 7,7 millioner kroner mot leverandøren.

- I tråd med vår påstand

Kommunen tapte saken på alle punkter og må også dekke motpartens saksutgifter i tingretten med 137 000 kroner.

- Dommen er i samsvar med den påstanden vi har lagt ned og de anførslene vi har kommet med. Vi er fornøyd med at tingretten har fanget opp dette, sier advokat Petter Holmen til Adresseavisen.

Kommunaldirektør Morten Wolden sier kommunen nå skal gå gjennom dommen og vurdere om det er rettslig grunnlag for å anke. Foto: Morten Antonsen
Rolf Jarle Brøske fra kontrollkomiteen i Trondheim kommune peker ut noen av skadene under et besøk i hallen i fjor. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665