Strømme er avdelingsingeniør ved Institutt for geovitenskap ved Universitet i Bergen. Instituttet ba folk i Trondheim registrere i et skjema hvordan de følte jordskjelvet som rystet byen mandag kveld. Onsdag formiddag teller de 1260 besvarelser.

Rolige omgivelser

Instituttet er veldig fornøyde med så mange besvarelser. Grunnen til at så mange kjente skjelvet tror hun er at det skjedde på et gunstig sted på et gunstig tidspunkt.

- Det skjedde på kvelden før folk hadde lagt seg. Da er folk som regel i rolige omgivelser, og da er det generelt flere som føler det enn når de kjører bil og har mye støy rundt seg, sier Strømme.

Trolig har enda flere prøvd å sende inn skjemaet, men de har hatt en teknisk feil som nå er rettet opp. Det er fortsatt mulig å svare.

- Trondheimsskjelvet er det best rapporterte, med klar margin, fortsetter hun.

Sist gang de hadde et stort antall rapporter fra folk som kjente et jordskjelv var i Haugesund i 2012, men da var det rundt 800 skjemaer.

- Som en eksplosjon

Politiet opplevde en telefonstorm da et noe uventet skjelv rammet byen.

Av de skjemaene som Strømme har sett gjennom per nå, ser hun at mange rapporterer om at de hørte en høy lyd.

- Mange beskriver det som en eksplosjon, eller noe som kolliderte. Folk kjente også det påfølgende skjelvet, men det gikk veldig fort over, sier hun.

Strømme legger til at flere også rapporterer om at mange hunder reagerte på skjelvet.

Flere av Trondheims innbyggere rapporterer om at de sjekket adressa.no like etter skjelvet, for å prøve å finne svar på hva som skjedde.

Ingen knuste gjenstander

Noen av spørsmålene i skjemaet gikk på om noen opplevde at gjenstander knuste eller at noe ble ødelagt.

- Av de besvarelsene jeg har sett gjennom er det ingen som rapporterer om dette, sier Marte Strømme.

Hun synes for øvrig ikke det er rart, da skjelvet var såpass lite at det var svært lite sannsynlig at det skulle forårsake ødeleggelser.

Se  mer fra vårt  direktestudio.

Skal kartlegge jordskjelvet

Alle besvarelsene skal gås gjennom av forskere på Institutt for Geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Så blir opplysningene plottet inn i et kart, for å prøve å beregne følt intensitet.

- Da vil vi få en indikasjon på hvor kraftig det kjentes ut, og hvor langt fra skjelvet folk kunne kjenne det, forklarer hun.

Dette vil gi dem et bilde på hvordan geologien er i området.

Jordskjelvet som rystet Trondheim og store deler av Sør-Trøndelag sent mandag kveld, hadde en magnitude på 2,1 ifølge Marte Strømme. Skjelvets senter var ved Heggstadmoen.

Les også spørsmål og svar fra nettmøtet om jordskjelvet.