Frisørsalonger kvitter seg med «verstingprodukter»:

Her skal ingen lide for skjønnheten

Cactus i Trondheim ønsker å bli en 100 prosent miljøvennlig frisørsalong.

Grønn frisør: Frisør og sjef ved Cactus miljøfrisør, Line Andrea Johnsen, ordner håret til Anne Evju. 

Saken oppdateres.

- Flere og flere begynner å tenke grønt, ikke fordi det er trendy, men fordi vi vil holde ut i yrket vårt. En frisørs karriere varer gjennomsnittlig i sju år, mange blir tvunget til å slutte på grunn av allergier, eksem eller astma, sier Line Andre Johnsen.

Hun har ti års erfaring som frisør, og selv fått plager som ofte kommer med yrket.

- Jeg begynte å reagere på ammoniakk. Det var som å ha pollenallergi, det rant av øynene, og jeg måtte ta pollenmedisin. Men da jeg begynte å jobbe i en grønn frisørsalong ble plagene borte, sier Johnsen.

I september åpnet hun og Weronica Nilsen dørene til Cactus Miljøfrisør i Trondheim. De satser på å være 100 prosent økologisk, og å bli sertifisert som en grønn frisørsalong.

Les også om Frisørsalongen i Singsakerbakken, som åpnet i 1969 og har knapt holdt stengt. Harry Solli (67) er en av de siste rene herrefrisørene i Trondheim.  (Pluss)

Ingen skal lide

Det er Fagforbundet og Frisørenes Fagforening som har utviklet konseptet «Grønn frisør», som er et mindre allergifremkallende og mer miljøvennlig alternativ for frisører og kunder.

I grønne salonger skal det tilbys behandlinger og produkter fri for de kjemiske stoffene som forskning viser er helse- og miljøskadelig.

- Det er mange frisører som reagerer på produkter og som blir syke av jobben sin. Det vil vi unngå. Ingen skal lide for skjønnheten, verken mennesker eller miljøet, sier opplæringsansvarlig i Frisørenes fagforbund, Katja Kålheim.

Les også: Jeanette Hansen (27) er årets frisørlærling. (Pluss)

Svartelistet

«Grønn frisør» tar utgangspunkt i en svarteliste over stoffer som finnes i frisørprodukter.

- Det er en økende trend at frisører ønsker å fjerne disse «verstingstoffene». Så langt er det rundt 20 frisørsalonger i Norge som er sertifisert som grønne frisørsalonger, sier Kålheim, som understreker at prosjektet bare er en begynnelse på jobben med å fjerne de skadelige produktene.

- Det bør komme mange flere stoffer på denne listen. Det som er viktig er at flere blir oppmerksomme på at produkter vi bruker kan føre til hud- og luftvei-reaksjoner, i noen tilfeller også hormonforstyrrelser. Gjennom «Grønn frisør» ønsker vi å spre kunnskap, slik at kundene og frisører skal velge riktig, sier Kålheim.

Hun understreker at det i dag ikke er mulig at en frisørsalong kan bli 100 prosent miljøvennlig. Det er fortsatt en del stoffer som ikke kan fjernes fra produktene. Hun håper imidlertid at dette kan bli realisert en gang i fremtiden.

Kreftfremkallende

Senest 15. oktober i år hadde STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt) et seminar med tema Yrkesrelaterte hudplager i norsk arbeidsliv, der det kom fram at det fortsatt er en lang vei å gå for å forebygge sykdom hos frisører.

- De arbeidsrelaterte helseplagene som er mest utbredt hos frisører er hudplager, luftveisplager og muskel- og skjelettplager. De to første (hud-og luftveisplager) kan oppstå som følge av  kjemisk eksponering, mens muskel- og skjelettplager oppstår som følge av uheldige ergonomiske stillinger.
Men mange frisører forlater sitt yrke som følge av arbeidsrelaterte helseplager det er mulig å forebygge, påpeker lege i spesialisering ved STAMI, Jose Hernán Alfonso.

Ta hårklippen hjemme! ...men les denne guiden først.

Jose Hernán Alfonso mener den største helseutfordringen for frisører er den kjemiske eksponeringen de eksponeres for til daglig. Dette kan føre til uheldige hud- og luftveisplager. Legen vil likevel ikke fraråde unge mennesker å bli frisører.

- Arbeidsrelaterte helseproblemer hos frisører kan unngås med opplæring og tiltak som reduserer den kjemiske eksponeringen. Riktig opplæring om hvordan man skal beskytte seg, samt fokus på systematisk helse - miljø og sikkerhet i hele frisørkarrieren, vil være behjelpelig for å unngå at frisører blir syke på grunn av jobben, sier Alfonso.
 

Han mener «Grønn frisør» er et godt eksempel på et faglig basert forebyggende tiltak som fremmer bruk av produkter med  mindre allergifremkallende og irriterende stoffer.

Kreftforeningen omtaler også en svensk rapportsine nettsider, som konkluderer med at frisører er utsatt for kreftfremkallende stoffer når de arbeider med hårfargingsmidler. Utstrakt bruk av hårfargingsmidler kan ha en mulig sammenheng med kreft, spesielt blærekreft, mens for dem som farger håret sitt av og til, er det ikke konkludert med noen slik sammenheng.

Lite grønt fokus

Line Andrea Johnsen forteller at de som ønsker å bli frisører sjelden tenker over at de kan få helseplager av yrket.

- De tenker at de er udødelige, de vil ha det gøy og utvikle seg faglig. Det er mer fokus på å skaffe seg lærlingplass enn på helsa, sier hun.

Les også: 6 myter om barn og hårklipp.

Cactus miljøfrisør er den første frisørsalongen som kan bli sertifisert som en grønn frisørsalong i Trondheim. Så langt er det kun Breeze grønn frisør i Verdal som har oppfylt kriteriene i Trøndelag.

- Vi bruker allerede de produktene som kreves for å få sertifiseringen, og vi har tatt det ett steg videre. Vi er en 100 prosent miljøvennlig frisørsalong. Alt vi bruker er økologisk, sier Johnsen.

Den nye frisørsalongen i Trondheim har for øvrig også fått oppmerksomhet fra uventet hold. Supermodellen Kate Moss har via det som trolig er hennes Instagram-konto likt et bilde salongen har delt.

- Vi velger å tro at det er den virkelige Kate Moss. Det gjør hverdagen vår litt lysere, ler Johnsen.

Økologisk: Frisør Line Andrea Johnsen sier at alt salongen bruker er 100 prosent økologisk. 

Økologisk: Frisør Line Andrea Johnsen sier at alt salongen bruker er 100 prosent økologisk. 

Produktene i grønne frisørsalonger skal være fri for disse stoffene:
 • Formaldehyd og formaldehydfrigjørere
 • Hydroquinone
 • Stoffer med aminophenol
 • P-phenylenediamine eller PPD eller paraphenylenediamine
 • Toluene-2,5-diamine sulphate
 • Toluene-2,5-diamine
 • Methylchloroisothiazolinone
 • Methylisothiazolinone
 • Stoffer med resorcinol
 • 1-naphthol
 • Alle parabener
 • Kilde: gronnfrisor.no
På forsiden nå