Det kjente Uke-koret Pirum fra Studentersamfundet i Trondheim fyller 50 år i disse dager og går til det uvanlige skrittet å slå på stortromma, ikke bare bruke sine vakre røster.

Les om da Pirum måtte reddes fra Nidelven.

De har søkt Riksantikvaren og samlet inn midler for å lage et nytt særskilt monument på nye Pirums plass på Gløshaugen. Monumentet blir en slags utendørs scene, som kan brukes til sang, teater, møter og er en gave til campus, til NTNU og Trondheims befolkning. Plassen kan i tillegg til kunstneriske opptredener, brukes som møteplass, og rekreasjon for studenter og byens borgere for øvrig.

Arkitekten bak monumentet er Magnus Henriksen Stensvåg – som også er medlem av Pirums gamlehjem (alle tidligere «pirumitter» kan tas opp i gamlehjemmet, red.anm.).

- Monumentet skal se ut som Ukemannen, vår fane, sett ovenfra, avslører Stensvåg.

- Fra månen, så klart

- Ovenfra, hvor kan man se det ovenfra?

- Fra månen, vil jeg tro. Kanskje ved innflyvning til Trondheim, eventuelt på Google Earth, smiler arkitekten.

Ukemannen er blitt symbolet på Uka, og pryder også Pirums fane. Han ble tegnet til Uka 1961 av arkitektstudent Jon Haug.

Pirum har fått grønt lys av Riksantikvaren, ikke bare det, de er snart i land med å samle inn de 180 000 kronene de trenger for å bygge denne scenen.

- Hvor har dere fått tak i penger?

- Det er stort sett nye og gamle pirumitter som har sørget for det. En god gammeldags kronerulling. Og entreprenøren, Søbstad entreprenør, sponser også monumentet, forteller Stensvåg.

Pirum plass vil kunne øke oppmerksomheten omkring denne delen av høyskoleparken – og den er nært både hovedbygningen og Samfundet.

- Det skjer ingenting her. Nå håper vi plassen kan brukes mye mer, for eksempel til grilling, sier Stensvåg.

Studentlivabstinenser

Lørdag ble grunnsteinen (en sigareske) lagt av generaldirektør i Pirum, Lars Martin Thuestad. Det hele ble feiret med en trillebår cava, og litt Dahls. Lørdags kveld var 200 Pirumitter samlet på staselig festbankett.

- Vi er mange i Pirums gamlehjem som kan delta hver Uke – og få utløp for litt studentlivabstinenser, avslører Stensvåg.

- Nå er Pirum 50 år. Blir det 50 år til?

- Ja, det er ingenting som tyder på noe annet. De utvikler seg stadig, nå reiser de på turnéer, spiller med symfoniorkesteret, lager teaterbaserte ting ...

- Så du er litt misunnelig, rett og slett?

- Ja, det er derfor vi har dette gamlehjemmet, svarer arkitekten bak Pirums plass.

Se bildene fra årets immatrikulering ved NTNU