De siste dagene har det vært hektisk aktivitet ved brygga som har adresse Kjøpmannsgata 27 i Trondheim. En stor jekkerigg fra Telemark har ankommet Kongens gates allmenning.

- Dette er en liten sensasjon. Det blir et unikt prosjekt i Trondheim, ja, i norsk sammenheng, sier sivilarkitekt Eileen Garmann Johnsen. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for Byggekunst, historie og teknologi ved NTNU.

Marte og Stian elsker gamle bygninger. De fant den perfekte plassen å ha en bryllupsfest i Trondheim, nemlig i en av de gamle bryggene i Kjøpmannsgata

- Høydepunkt

Hun har vært prosjektansvarlig for utviklingen av denne bryggeeiendommen siden 2003.

- Dette blir definitivt et høydepunkt. I dag skal vi jekke denne bryggen nærmere 40 cm, sier hun.

Restaureringen av Kjøpmannsgata 27 er finansiert av Riksantikvaren og prosjektet «Vitalisering av Kjøpmannsgate-bryggene». Dette prosjektet ønsker å gjøre området langs nedre del av Kjøpmannsgata mer attraktivt. Prosjektet er planlagt å pågå i tre år, fra 2015-2017.

- Under arbeidet med denne brygga, fant vi ut at fundamentene var veldig dårlige. Det var råttent overalt. Det har vært et galopperende forfall, og brygga har hatt store sig på kort tid, forklarer Garmann Johnsen.

- Bergen er sjalu

Det er også oppdaget en del feilkonstruksjoner i brygga, og det har vært skjev fordeling av vekt.

- Det var så ille at det måtte gjøres et tiltak nå. Det var på høy tid, sier sivilarkitekten.

Kjøpmannsgata 27 er en av de mest bevaringsverdige bryggene ifølge Byantikvaren og Fylkeskonservatoren fordi den er så intakt, både utvendig og innvendig. Den har beholdt sin opprinnelige grove karakter.

- Det har vært en ganske røff bruk av brygghuset, men den er ikke ødelagt permanent. Jeg vet at de som arbeider i stiftelsen Bryggen i Bergen er misunnelige på oss. Våre brygger har store volum som muliggjør et mangfoldig bruk, forklarer Garmann Johnsen.

LES MER (PLUSS): Ny bru gir nytt blikk på elva

Skal bytte påler

Brygga veier over 300 tonn, og det er derfor et formidabelt løft som Lofthus liftjig skal ta hånd om.

- Brygga er så stor, og det er derfor det er nødvendig å bruke en avansert metode. Den ligger heldigvis inntil en allmenning, og dermed er det god plass til utstyret, forklarer hun.

Bruktmarkedet på Kongens gates allmenning ble en suksess

Etter at brygga er jekket opp nesten 40 cm, skal fundamentene utbedres. Dette vil ta flere uker. Etter planen skal brygga ha fått nye fundamenter i midten av desember.

- Bryggas vekt skal brukes til pæle ned nye stolper i front av brygga, forteller Garmann Johnsen.

Vitaliseringsprosjektet skal synliggjøre området gjennom midlertidige tiltak i byrom, og istandsetting og aktivitet i de bryggene som i dag står tomme.

Prosjekteiere er Trondheim kommune og Næringsforeningen for trondheimsregionen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Bryggas fundament viste seg å være av svært dårlig forfatning, og man må skifte ut pålene. Foto: Eileen Garmann Johnsen
Jekkingen av brygga vil foregå onsdag og torsdag. I midten av desember skal man være ferdig med de nye fundamentene til brygga. Foto: Eileen Garmann Johnsen
Et firma fra Telemark er innleid for å ta seg av den spesielle oppgaven med å jekke den over 300 tonn tunge brygga. Foto: Eileen Garmann Johnsen