Scandic Lerkendal var fylt av idémyldrende trondhjemmere torsdag ettermiddag. Alle klar for å komme med gode forslag til hvordan integrere og bosette 1100 flyktninger som kommer til Trondheim i løpet av to år. Hungenes synes det er svært bra av kommunen å arrangere en idédugnad.

– Jeg har lest om personer som har reist ut og hjulpet flyktninger, men jeg også ville bidra. Jeg er med på dette fordi jeg tror noe stort er i gjære, og vi må prøve å finne nye veier for å ta imot dem som kommer hit, forteller hun.

Les også: Slik skal flyktningene integreres (PLUSS: Krever innlogging)

Les også: Nordiske statsministre enige om flyktning-samarbeid

Skriver ned alle ideer

På hotellet hadde alt fra privat personer og frivillige organisasjoner til næringslivet møtt opp. Idémyldringen inneholdt tre temaer: Hva kan alle innbyggere gjøre, hva kan jeg gjøre og hva andre kan gjøre for flyktningene. På hvert bord blir alle ideene skrevet ned av en gruppeleder, som tar dem med seg videre til kommunen. Hungenes har reflektert over hva hun kan gjøre for å integrere flyktningene.

– Jeg er pensjonist med god tid, kanskje jeg kan være en veileder for noen. Jeg har også mye plass i huset, men jeg vet ikke om jeg kan fylle opp huset. Jeg har tidligere leid ut hybler i huset mitt, kanskje det er noe jeg kan gjøre. Da tenker jeg at en liten familie eller et kjærestepar hadde vært fint å leie ut til, sier Hungenes.

Les også: Hitra tar i mot 140 asylsøkere

Les også:  Flere syriske flyktninger i Istanbul enn resten av Europa

Plan for integrering

– Ideene skal etter hvert offentliggjøres på kommunens nettsider. Disse ideene skal brukes i en plan for hvordan integrere flyktningene som kommer til Trondheim. Vi vil levendegjøre ideene, forteller Reza Monajemi i rådmannens fagstab.

Trondheim kommune er dårligere enn landsgjennomsnittet på å få flyktninger ut i arbeid eller utdanning. Til vanlig har kommunen tatt imot 300 i året. Monajemi sier likevel at Trondheim er klar for å ta imot flere flyktninger.

– Vi skal gjøre det mer tilgjengelig for trondhjemmere å vite hvordan de kan hjelpe med integreringen. Folk kan gjøre mye selv. For eksempel bli kjent med naboen om det flytter inn en flyktningfamilie, og frivillige idrettslag kan invitere flyktninger til å være med på idretten, forteller Monajemi.

Han er overveldet over oppmøte på idédugnaden.

– Jeg er stolt over at folk i Trondheim stiller opp. Vi skal bruke det engasjementet som er i her, sier han.

Les også: Statsminister Erna Solberg: - 40-50 milliarder neste fem år

Les også: 250 flere frivillige på to uker

Stilte spørsmål

Torsdag formiddag var det også nettmøte med kommunen på adressa.no. Der kunne folk stille spørsmål om flyktninger som kommer til Trondheim, og noen kom også med forslag.

- Under nettmøtet kom det inn mange gode ideer, som jeg gjerne vil jobbe videre med. Jeg likte godt ideen om å bruke ungdom til å integrere flyktningene, sier Monajemi.

Over 300: På idédugnaden hadde alt fra privat personer og frivillige organisasjoner til næringslivet møtt opp. Foto: Martin Andersen
Stolt: Reza Monajemi i rådmannens fagstab, er stolt over engasjementet i Trondheim. - De møter opp klokken fem på en ettermiddag etter jobb, jeg tar av meg hatten for dem, sier han. Foto: Martin Andersen