Åpnet hjemmet sitt for alle barn i Trondheim

- Det er lett å glemme de som gjemmer seg bort. Maria Rønning åpnet hjemmet sitt til halloweenfest for barn som ikke hadde en fest å gå til.
Godteri og kostymer: Barna var glad for alt godteriet og deres skumle kostymer. F.v: Eliar Khavari, Elay Khavari, Ola Holkesvik, Jonatan, Per August Krognes, Endre Rønning og Aynur Danielsen.   (Foto: Håvard Jensen Haugseth)

Godteri og kostymer: Barna var glad for alt godteriet og deres skumle kostymer. F.v: Eliar Khavari, Elay Khavari, Ola Holkesvik, Jonatan, Per August Krognes, Endre Rønning og Aynur Danielsen.   Foto: Håvard Jensen Haugseth

Må bare prøve: Elay Khavari sa til sine foreldre at de måtte sjekke ut halloweenfesten, fordi det kanskje ville være gøy.  (Foto: Håvard Jensen Haugseth)

Må bare prøve: Elay Khavari sa til sine foreldre at de måtte sjekke ut halloweenfesten, fordi det kanskje ville være gøy.  Foto: Håvard Jensen Haugseth

Populært: Ola Holkesvik synes stjerneskuddene var gøy.  (Foto: Håvard Jensen Haugseth)

Populært: Ola Holkesvik synes stjerneskuddene var gøy.  Foto: Håvard Jensen Haugseth

Alle velkomne: Maria Rønning inviterte alle barn hjem til seg, slik at alle trondheimsbarn hadde et sted å feire halloween.  (Foto: Håvard Jensen Haugseth)

Alle velkomne: Maria Rønning inviterte alle barn hjem til seg, slik at alle trondheimsbarn hadde et sted å feire halloween.  Foto: Håvard Jensen Haugseth

Saken oppdateres.

Leiligheten til Rønning er mørklagt og omringet av spindelvev og skremmende masker. Barna løper omkring i skumle kostymer, hoppende glade for festen og alt godteriet. Ellen Eriksen har tatt med seg barna og mannen for å være med på festen. Eriksen forteller at datteren på fire hadde vært alene i kveld, hvis ikke Rønning hadde invitert.

- Alle hadde kommet og ringt på vår dør med barna sine, og vi ville ha vært alene. Det hadde ikke vært gøy. Det er lurt å komme hit for å få venner også, og jeg synes opplegget er kjempebra, sier hun, mens hennes lille sønn på armen ser seg fascinert rundt på all halloweenpynten.

Les mer: Maria inviterer ensomme barn til halloween-fest

Fin måte å integrere mennesker

Familien var først litt usikker på om de skulle dra, om datteren hadde lyst til å være sammen med ukjente.

- Hun syntes det hørtes gøy ut og ville at vi skulle dra.

Eriksen mener at Rønnings tiltak også fungerer fint som en form for integrering.

- Det er lurt å komme hit for å få venner. Dette kan også være bra for de som kommer fra andre land. Det er en fin måte å integrere seg på. Vi kommer selv fra Iran, forteller hun.

Les også: - Tror ett av fem småbarn blir utestengt

Les også: - Mange barn går med klump i magen i disse dager

Halloweenfest neste år

Etter selv å ha opplevd å være et ensomt barn, ville Rønning gjøre halloweenfeiringen tilgjengelig for alle barn i Trondheim.

Rønning la ut på Facebook at hun ville invitere alle barn som ikke hadde en halloweenfest å gå til. Facebookstatusen hennes har nå godt over fire hundre likes. Rønning sier tilbakemeldingene har vært svært positive, og hun har blitt kontaktet av flere på mail som roser hennes inkluderende tiltak.

- Det er ikke alle som sa de skulle komme som har kommet, men folk er sjenert. Folk vil kanskje ikke presse seg på, men jeg skal arrangere dette neste år også. Da skal jeg begynne litt tidligere å invitere, sier hun.

Les også: - Mediene skremmer foreldrene før skolestart

Les også: Kreftsyke Jakob ønsket en halloweenfeiring hvor alle kunne føle seg inkludert

Kjenner ikke så mange

Naboen Tone Danielsen er én av dem som synes initiativet til Rønning er fint.

- Jeg er med her fordi datteren min, Aynur på fire og et halvt år, ikke kjenner så mange i nabolaget vårt. Storesøstern hennes sminket seg, kledde seg ut og skulle ut sammen med venner. Da ble det litt ensomt for Aynur, derfor dro vi hit, forteller Danielsen, som har kledd ut datteren sin som en flaggermus for anledningen.

Halloweenfeiringen i leiligheten til Rønning flyttet etter hvert ut, slik at barna kunne gå knask eller knep. Da adressa.no forlot festen, toget en skummel gjeng avgårde med fakler og stjerneskudd for å samle godteri fra hus til hus på Byåsen.

Fakta om halloween
  • Halloween er natten før allehelgensdag, 1. november.
  • Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, «Allhallows Eve».
  • Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier «Knask eller knep?», den norske oversettelsen av «Trick or treat?», og får godteri fra folk i nabolaget.
  • Halloween feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilmeffekter.
  • Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden.
  • I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet.
  • (Kilde: Store norske leksikon)
På forsiden nå