Leder Hanne Haugen og rådgiver Nina Brovoll ved Støttesenter for fornærmede i straffesaker i Trondheim mener ventetiden før det foreligger dom i saken er en stor belastning.

- Mange stiller spørsmål om hvorfor det ikke skjer noe i saken, hvorfor hører de ingenting og hvorfor tar det så lang tid. Konklusjonen for mange er at de tror saken ikke blir ansett som alvorlig, sier Haugen.

- Av og til kan man tenke at siden etterforskningen tar lang tid, så blir det gjort grundigere. Men det tror jeg ikke helt på. Alle er enige om at det blir helt feil når ventetiden blir så lang som i enkelte av sakene som Adresseavisen har presentert.

Dette er de 74 sexforbryterne som har fått redusert straff etter sommel. Adresseavisen avslører hvilke saker som endte med straffereduksjon

Vil ha samme regler

82 av 102 offer i vårt datamateriale var under 16 år da de ble utsatt for en sexforbrytelse.

- Det er kanskje grove overgrep mot barn som berører oss aller mest. Mange tenker at det burde fått høy prioritet, fortsetter Haugen.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

Brovoll påpeker at dersom det er unge lovbrytere skal man prioritere å få en effektiv saksgang, men det er ikke noen regler som sier det samme i de tilfellene hvor offeret er ung.

Støttesenteret har foreslått til Justisdepartementet at det bør være samme regler for saksbehandling når 16-åringer er offer som når de er gjerningsperson.

- Det er like ille å gå og vente for et 16 år gammelt offer som for en 16 år gammel lovbryter, sier Haugen.

Setter livet på vent

Sosionomene ved Støttesenteret opplever ofte at fornærmede sier at de må sette livet på vent inntil dom er falt.

- Men dersom de får informasjon og støtte underveis, så føles det mye lettere. Vi bruker å tegne opp hele straffesaksprosessen på tavler for å vise hvordan prosessen er. Det er det som enklest senker angst- og redselsnivå hos fornærmede, forteller Haugen.

Familieminister Solveig Horne mener det er svært alvorlig at det er så lang liggetid på slike saker. Hun er glad for at Justisdepartementet har sagt at saker med unge offer skal prioriteres

Hun understreker også at mange fornærmede føler det som en tilleggsstraff når den domfelte får straffereduksjon.

- Det føles urettferdig og sårende at domfelte får redusert straffen, samtidig som at man har gått og ventet lenge på at saken skulle opp i retten, sier hun.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel