Slåsskamper, vold mot politiet, urinering og oppkast:

Frimurerlogen stenger dørene for ungdomsfester

Ledelsen i Frimurerlogen i Trondheim fikk sjokk da de leste i Adresseavisen at de rusfrie festene i deres lokaler har vært preget av fyll og bråk.

Frimurerlogen er et vanlig sted for elever på videregående å arrangere fester.  Foto: vegard eggen

Saken oppdateres.

Denne saken er korrigert. I den første versjonen ble det skrevet at Frimurerlogen har brutt to kontrakter de hadde med KVT og Tiller videregående skole. Det som er riktig er at de har brutt kontrakter med elever som går ved disse skolene.

- Festene har fått et såpass dårlig rykte, og vi kan ikke leve med at de holdes i våre lokaler. Jeg fikk sjokk da jeg leste om hva som foregår på disse arrangementene, sier Svein Klokkerhaug, leder i Trondhjems Provincialloge.

Frimurerlogen i Trondheim er et av flere steder i byen ungdom leier for å ha fester som ofte profileres som rusfrie. Adresseavisen skrev i forrige uke om at politi og rådmann advarer mot ungdomsfester i Trondheim, fordi de aldri er rusfrie, men forbundet med mye fyll og bråk.

- Det har vært slåsskamper, vold mot politiet, drikking på offentlig sted, urinering, og oppkast. Rett og slett store ordensproblemer i forbindelse med arrangement som profileres som rusfrie. Men de er i realiteten det stikk motsatte, sa politiførstebetjent Rolf Øyen ved Sør-Trøndelag politidistrikt i forrige uke.

Rektorer i Trondheim: Vil at ungdom slutter å kalle private arrangement for skolefester.

Leier ikke ut til elever lenger

Samme dag som saken sto på trykk vedtok Frimurerlogen å stenge dørene for disse arrangementene.

- Vi går tilbake til å leie ut til arrangement som har 18-årsgrense, og vi leier ikke lenger ut til elevorganisasjoner. Det er beklagelig, både for oss og ungdommen, men når rusfrie arrangement ikke blir rusfrie, kan vi ikke holde på med dette, sier Klokkerhaug.

Han legger til at de gjorde en avgjørelse om dette tidligere i år, men at det ikke har blitt gjennomført før nå.

To mindreårige ble kjørt hjem til hotellet sitt etter å ha vært overstadig beruset på et rusfritt arrangement i Trondheim.

Brøt to kontrakter

Utleieselskapet Frimurerlogen benytter seg av har blitt nødt til å bryte kontrakter med elever fra to forskjellige videregående skoler i Trondheim og en bursdagsjente, som alle skulle hatt sine arrangement der i vinter.

- Intensjonen vår var god, å gi rusfri ungdom et sted å møtes. Vi har kanskje vært naive, og det beklager vi, sier Klokkerhaug.

Tirsdag i neste uke møtes han, politiet, en representant fra rådmannens stab og en fra skjenkekontrollen i kommunen. Sammen skal de legge føringer på hvordan de best kan gjennomføre arrangement uten at det fører med seg fyll og bråk.

Men ungdomsfester blir det uansett ikke flere av i Frimurerlogen.

I et brev som er sendt med alle ungdomsskoleelever i Trondheim oppfordrer kommunen foreldre til å være oppmerksomme foran natt til 1. mai og natt til 16. mai.

Sendte ut brev

Politiet og rådmannen i Trondheim kommune sendte i forrige uke ut et brev til alle skolene for å gjøre skoleledelsen og foreldre oppmerksomme på hvilke fester de sender ungdommen på.

Også Natteravnene støtter politiets beslutning om å stoppe ungdomsfester som får en åpenbar karakter av den tradisjonelle «festen på lokalet» der alkohol er forbudt innendørs.

Politiførstebetjent Rolf Øyen ønsker å stoppe de såkalte skolefestene om de ikke kan foregå uten fyll og bråk. 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Politiførstebetjent Rolf Øyen ønsker å stoppe de såkalte skolefestene om de ikke kan foregå uten fyll og bråk.  Foto: Rune Petter Ness

På forsiden nå