- Vi er sjelden klar over festene før de er over, dessverre. Vi tar klar avstand fra dem og vi står ikke bak dem. Men vi kan ikke forby festene, siden de ikke foregår på skolen eller er i skolens regi, sier rektor ved Thora Storm videregående skole, Anders Buhaug.

Adresseavisen skrev i forrige uke om at politi og rådmann advarer mot ungdomsfester i Trondheim, fordi de er forbundet med mye fyll og bråk.

Fest-problematikk

Høstfester, julefester, russefester og bursdager, som arrangeres av russen på de forskjellige videregående skolene i Trondheim, profileres ofte som rusfrie. Dette legitimerer at ungdommer mellom 16 og 18 år også kommer på festene. Dette mener politiet er problematisk.

Ledelsen ved de videregående skolene i byen har tatt opp fest-problematikken med elevene, og jobber samtidig med forebygging og holdningsskapende arbeid.

- Ungdom har alltid prøvd ut alkohol og festing, og det kan man mene så mangt om. Vi tar vårt ansvar som samfunnsaktør ved for eksempel å organisere miljøgrupper og ha et tett samarbeid med forebyggendegruppa i politiet, sier Buhaug.

Skolefester eller ikke

Rektoren mener foreldrene må på banen og bestemme hva ungdommen kan være med på eller ikke.

- Jeg skulle helst sett at festene ikke ble kalt skolefester. Skolen ønsker på ingen måte å assosieres med disse arrangementene, sier Buhaug.

Også assisterende rektor ved Heimdal videregående skole, Elisabeth Tandstad, mener at skolefester er feil beskrivelse.

- Det er ikke greit å kalle de skolefester når de ikke arrangeres i skolens regi. Vi har advart elevene om disse festene, slik vi har blitt bedt om å gjøre. Bortsett fra det kan vi ikke nekte ungdommen noe hvis foreldrene sier det er greit, sier Tandstad.

I et brev som er sendt med alle ungdomsskoleelever i Trondheim oppfordrer kommunen foreldre til å være oppmerksomme foran natt til 1. mai og natt til 16. mai.

Forbilder

Hun forteller at skolene i Trondheim, i samarbeid med russen, har utarbeidet retningslinjer i forbindelse med russefeiringen.

- Denne gruppen har satt opp klare rammer om hva som er greit og ikke greit. Det er viktig å ha et fokus på holdninger, og vi snakker med elevene om å sette grenser og ta ansvar, sier Tandstad.

Hun mener det er viktig at russen er klar over den rollen de har som forbilder for de yngre elevene.

Det finnes flere eksempler: To mindreårige ble kjørt hjem til hotellet sitt etter å ha vært overstadig beruset på et rusfritt arrangement i Trondheim.

Gjemmer alkohol

Også Natteravnene har kommet på banen etter at Adresseavisen skrev om den økende tendensen til fyll og bråk blant ungdom ned i 16-årsalderen.

- Natteravnene støtter politiets beslutning om å stoppe ungdomsfester som får en åpenbar karakter av den tradisjonelle «festen på lokalet» der alkohol er forbudt innendørs. Men ting smugles inn, folk kommer inn godt i farta og alkohol skjules utenfor feststedet for påfyll underveis. 19-åringene klarer fint å ha god stemning og spenning uten alkoholen, skriver fagleder Karl Sellgren for Natteravnene i Kirkens Bymisjon Trondheim i en e-post.

Les også: Over 200 ungdommer samlet seg til fest, fyll og hærverk i Rotvollfjæra

Natteravnene ferdes i gatene fredager og lørdager, og reagerer på de mange observasjonene de gjør av ungdom som gjemmer bort alkohol utenfor feststedene, både i buskene ved Vår Frue Kirke, og i Stiftsgårdsparken. De har også observert at ungdom skriver på Facebook at folk må ta med alkohol, men gjemme den bort utenfor lokalet.

Nå håper Sellgren og resten av Natteravnene både politi og arrangører blir flinkere til å varsle om fester i byen, slik at de kan gjøre gatene tryggere.

- Det koster ikke noe å spørre frivillige natteravner om å stille opp. De som kan, gjør det for å få ungdommen til å føle seg tryggere på utsiden av festlokalet og i gatene. Arrangørene må ha eget vakthold inne, sier han.