- Vi har sett at det er publisert bilder. Vi arbeider med verifisering av bildet og kommer tilbake med ytterligere informasjon i løpet av kvelden, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til adressa.no.

Det er i terrorgruppen IS' eget propgandamagasin, Dabiq, sin siste utgave at det er publisert bilder av det som skal være nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) sammen med et kinesisk gissel. Et av bildene skal vise at mennene er drept. Over bildet står teksten «Henrettet».

Bildene kom i en Dabiq-utgave som ble lastet opp på nett onsdag kveld. I tillegg til bildene av det som skal være avrettede gisler har IS trykket bilder av det som skal være bomben som skal ha fått et russisk passasjerfly til å styrte i Egypt i begynnelsen av november.

Statsministerens kontor jobber i likhet med UD med å få verifisert om bildet er ekte og sier følgende i en uttalelse til NTB:

– Det er publisert bilder som tyder på at gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Arbeid med verifisering pågår. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon

Kidnappet i januar

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og den kinesiske mannen ble tatt til fange i Syria i januar i år. Det ble offentlig kjent da IS publiserte bilder av dem i Dabiq i september, med krav om løsepenger. Norske myndigheter ble informert om kidnappingen av den 48 år gamle nordmannen samme måned som bortføringen fant sted, men valgte å holde dette hemmelig. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) 9. september.

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg, som gjorde det klart at Norge ikke aktet å innfri gisseltakernes krav.

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sa hun og la til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt til fange.

IS' propagandablad gir ingen andre detaljer om skjebnen til de to gislene. I tillegg til bildene av det som skal være de drepte gislene står følgende tekst: «Henrettet - etter å ha blitt forlatt av den vantro land og organisasjoner». VG har onsdag kveld vært i kontakt med en representant for familien til Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Familiens representant har ikke ønsket å kommentere saken.

Studerte ved NTNU

Den norske 48-åringen, som opprinnelig var fra Porsgrunn, men bosatt i Oslo, fortalte selv på sosiale medier i januar at han var kommet til den syriske byen Idlib. Han skal ha tatt seg inn i Syria fra Libanon. Formålet med reisen var uklart.

Mannen har tidligere vært student ved NTNU.  Han tok masteremnet «Stormakters vekst og fall» i fjor høst.

Nordmannen skal tidligere ha vært i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nett, men han skal ikke ha vært fremmedkriger.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har sittet i fangenskap siden slutten av januar. IS og andre grupperinger har flere ganger krevd løsepenger for nordmannen. Foto: PRIVAT
Dabiq-utgaven har i tillegg til informasjon om det som skal være det norske gisselet, viet mye plass til terroren i Paris. Foto: SKJERMBILDE