Tenner adventlys på Kristiansten festning for femte år på rad

Det begynte som en test. Nå er det blitt en fast førjulstradisjon. For femte år på rad blir skal elektriske adventslys funkle på Kristiansten festning.

Saken oppdateres.

Søndag klokken 13.15, på den første adventssøndagen, tennes det første av de 3,25 meter høye adventslysene. Deretter ett for hver søndag fram til jul.

Høsten 2011 fikk festningsforvalter Johnny Gylland en overraskende og gledelig telefon.

LES OGSÅ: Sjøbadet skal forvandles til et juletre

Her kan du lese hvorfor vinterlysene i Midtbyen ble forsinket (PLUSS)

Kronikk: O, jul, med din glede

Innstiftet av utflyttet trondhjemmer

- Det var den utflyttede trondhjemmeren Svein Nordahl Pedersen som kontaktet Forsvarsbygg og lurte på om vi var interessert i å prøve ut en tradisjon han hadde innstiftet i Bergen i 1998. Som leder av Gamle Bergen Interesselskap hadde han tatt initiativet til å få satt opp fire elektriske adventslys på Bergenhus festning, en lystenng som senere ble flyttet til Fløyen.

Nordahl Pedersen mente det var rett og rimelig at også Trondheim måtte få glede av samme type arrangement og fortalte han ville bidra med lysene, forteller Gylland.

Forespørselen passet perfekt. På Kristiansten festning hadde man lenge diskuert om hvordan de skulle markere adventstiden på en måte som kunne glede hele byen. Å sette opp et juletre var uaktuelt og Nasjonale festningsverk på Gardermoen hadde nylig monert en diger julestjerne. Hvilket lyspunkt i førjulstiden kunne Kristiansten festning bidra med?

Telefonen fra Nordahl Pedersen ga svaret.

- Det første året var det mange som la merke til adventslysene, de vises jo over store deler av byen, men oppslutningen om lystenningen hver av de fire adventssøndagene var heller laber. Vi var bare mellom 15 og 20 stykker til stede ved festningsmuren ved hver lystenning, forteller Gylland.

Økt oppslutning for hvert år

Oppmøtet har økt siden starten i 2011. På det meste har Gylland talt 130 personer.

– Jeg gleder meg like mye til adventstiden og lystenningen hvert år, sier festningsforvalteren, som forteller at lysene blir slukket om ettermiddagen julaften og tatt ned i romjula.

Femårsjubileum

Årets lystenning markerer femårsjubileum og Gylland har stor tro på at oppslutningen vil bli større enn noen gang.

- Det er ingen tvil om at interessen for arrangementet har økt. De siste ukene har jeg fått en rekke forespørsler fra folk, særlig barnefamilier, som lurer på om tradisjonen fortsetter, sier en fornøyd festningsforvalter, som forteller at Nordahl Pedersen har kontaktet ham og uttrykt forhåpning om at femårsjubileet blir markert på en skikkelig måte.

Prosjektet er et samarbeid mellom Forsvarsbygg, Nidaros biskop ved Bakklandet sokn, Trondheim Kristne Råd og Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon.

- En del av bybildet

- Lystenningen på Festningen er en fantastisk flott tradisjon. Jeg har selv deltatt et par ganger på arrangementet og synes det blir en egen stemning når lysene tennes. De er blitt en del av bybildet i adventstiden, sier biskop Tor Singsaas, som oppfordrer om å la advent bli "en forventningens og håpets tid".

- Dette er en tid av året hvor det er givende å konsentrerer seg om de viktige spørsmålene og de nære relasjonene. Vi kan bruke adventdtiden til å se på hvordan jeg som enkeltmenneske kan ha inflytelse. Som enkeltmennesker kan jeg ikke flytte fjell når det gjelder verken klimakrisen eller flyktningekrisen, men jeg kan løfte sten for sten. Det handler om holdninger, om å ta ansvar og å søke løsninger. Hvordan kan jeg selv være en som skaper fred og forsoning de nære relasjonene, sier Singsaas.

Kortfattet program

Programmet for hver lystenningen omfatter adventssalmer, meditasjon eller andakt og musikk - eller korinnslag samt bønn for byen.

I år medvirker feltprest Frode Lagset, biskop Tor Singsaas, pastor Jan Gravås og sokneprest i Bakklandet, Hilde Rosenkrantz på de ulike adventssøndagene, mens Luftforsvarets musikkorps, Lademoen kirkekor, barnekor fra Singsaker skole, Betel Brass og forsangere fra oratoriekoret i Nidaros domkirke står for de musikalske innslagene.

Etter lystenningen er det kaffe og saft inne i Donjonen på Festningen. På 3. søndag i advent, Luciadagen, selger kadetter fra Luftkrigsskolen kakao og lussekatter til inntekt for luftforsvarets kreftaksjon til støtte for kreftsyke barn ved St. Olav Hospital.

 
 
På forsiden nå