Bestefar dømt til fem år for overgrep mot to barnebarn

En bestefar fra Trondheim er dømt til fem års fengsel for å ha forgrepet seg mot to barnebarn over flere år. Mannen tok betenkningstid.

- De fornærmede håper å slippe å gå gjennom en ny belastende rettsrunde, sier bistandsadvokaten til den av de fornærmede som fortsatt er tenåring. 

Saken oppdateres.

Dommen ble forkynt i Trondheim tingrett fredag.

I november gikk rettssaken mot bestefaren i 60-årene. Den ene jenta var bare fem år da overgrepene skal ha ha startet og sluttet ikke før elleve år senere. Hun er i dag tenåring. Overgrepene mot det andre barnebarnet skal ha startet da hun var elleve år og pågått i sju år. I dag er hun i 20-årene. De to er nå tilkjent henholdsvis 225 000 og 200 000 kroner i erstatning.

Påstanden var på fem års fengsel, og ifølge statsadvokat Jarle Wikdahl er dommen helt i tråd med påstanden.

- Tiltalte ble domfelt på alle punkter. Det er alvorlige overgrep han er dømt for, sier Wikdahl.

LES OGSÅ: Erkjente samleie med 15-åring

Nektet straffskyld

Tiltalte er også idømt saksomkostninger. Mannen tok betenkningstid. Han har nektet for all straffskyld i saken.

Hans forsvarer, Rikhard Haugen Lyng, sier til Adresseavisen at han ennå ikke har fått dommen i hende. Han vil derfor gå gjennom den med sin klient så snart som mulig.

- I løpet av neste uke tar vi stilling til ankespørsmålet, sier Lyng, som ikke vil kommentere saken nærmere.

LES OGSÅ: Mann i 90-årene tiltalt for overgrep mot flere barn

- Stor lettelse

Bistandsadvokat for den ene av ofrene, Lilli Marie Brimi, sier dommen er riktig.

- Dette var helt som forventet, dommen er i tråd med påstanden. Det de fornærmede håper på nå er at han ikke anker. Det ville spare dem for en svært belastende ny runde i retten.

- Hva vil det bety om dommen blir rettskraftig?

- Det vil bety at de kan starte den endelige bearbeidingen av skadene de er påført. Å slippe en ny rettsrunde vil være en stor lettelse, sier Brimi.

Mannen er dømt for både seksuell omgang med barn under 14 år – hvor handlingen var foretatt overfor barn under ti år, seksuell omgang mot barn under 16 år, seksuell handling med barn under 16 år, under særdeles skjerpende omstendigheter, samt for å ha hatt seksuell omgang med slektninger i rett nedstigende linje.

Overgrepene skal ha skjedd i hjemmesituasjonen i forbindelse med besøk til bestefaren.

Den tiltalte bestefaren er ikke tidligere straffet for lignende forhold.

- Begynte å fortelle

Politiet ble kjent med overgrepsanklagene da den eldste av de to fornærmede, i forbindelse med en annen sak, begynte å fortelle om bestefaren.

- Hun var tilkalt som vitne på grunn av annen sak politiet hadde under etterforskning. Det var da hun fortalte om overgrepene, sa advokat Gunhild Janne Oftedal som er bistandsadvokaten til den andre kvinnen da saken var oppe i november.

På forsiden nå