Det verste var da de måtte avbryte gruppesex på handikaptoalettet. Mer om det senere. Først om dem som gjør julebord til ekstremsport i steinhardt, nøyaktig og godt planlagt arbeid med maten i sentrum – og som sørger for at alle gjester bare kan nyte.

- Ingen surkål fra Rema

I løpet helga serverer Scandic Nidelven over 3000 gjester og mens stormen og regnet tar tak utenfor dørene, glitrer folk rundt de absolutt råeste matfat.

- Vi har holdt på hele dagen. Dette er de artigste dagene for oss. Det er derfor vi har valgt denne å jobben. Å ha 700 gjester er ikke verre enn å ha 500 gjester – det gir bare bedre fortjeneste, smiler Lasse Waagbø som er såkalt F & B Manager – det betyr at han har en del administrativt ansvar også utenfor kjøkkenet.

- Men han er kokk i hjertet, poengterer Sigve Eliassen som selv er nettopp det og som har snekret kveldens meny.

- Vi bruker mye lokal mat og lager alt fra grunnen. Ingen pappesker kommer innom her, poengterer Waagbø.

- Det er ikke surkål fra Rema til én krone, smiler restaurantsjef Hege Marie Hermstad som har 30 servitører under seg bare i kveld.

- Er det mange som tar av?

- Noen har drukket litt før de kommer. Men her er maten i sentrum. God mat og hyggelig selskap. Dette er høytid for oss også, sier Waagbø som bare smiler på spørsmål om hvor mange timer de jobber for tida.

Ikke nedgangstider

Det koster litt: 840 per person. Da kommer drikke i tillegg.

- Vi har satset på høy kvalitet og det er marked for det. Men neste år må vi ta høyde for at det kan være dårligere tider. Heldigvis har vi hittil ikke erfart nedgangstider, sier Waagbø.

Oppe er julebordsbuffé. Nede har over 300 gjester betalt for treretters middag, og til middagen blir de underholdt av Wallmans salonger, som kommer fra Oslo og kjører hitpotpurri. Adresseavisen får være med på kjellerkjøkkenet der kokkene er i ferd med å ta nest siste legg med mat på forretten, laks fra Frøya med Røros-rømme og syrlig agurk. Et legg er hver ingrediens som legges på tallerkenen, og hvor olje er aller siste finpuss.

Hemmelighetene i baren

I baren utenfor Wallmans står bartenderne Gjøran Stensønes og Emilie Marie Løddesøl. De vet mer enn de fleste. Og – de gleder seg til årets heftigste kveld.

- Hva drikker folk?

- Det vanlige. Øl, akevitt, gin tonic. Bare mer enn vanlig, sier Stensønes.

- Blir dere ikke sliten?

- Nei. Jeg er så vant til det. Gjester som maser, musikk, alkohol – masse liv, det er da det er gøy, sier Stensønes.

- Og så har du alle skandalene, smiler Løddesøl.

- Hva er de verste historiene?

- Gang bang (gruppesex, red.anm.) på handikaptoalettet var verst, sier Stensønes og legger til:

- Og han som spydde i alle seks etasjene, på vei opp med heisen.

Ny og gammel kjærlighet

Løddesøl sier at folk setter pris på litt hjelp hvis de har fått litt for mye alkohol innabords.

- For eksempel da jeg sa til en kvinne at hun kanskje kunne tørke vekk litt sminke under øynene, svarte hun med å si hvor snill jeg var, forklarer hun.

- Det er vi som ser hva som skjer. Alle andre springer rundt. Vi ser ny kjærlighet og gammel kjærlighet. De to som har sett på hverandre ett år, som begge er gift på hver sin kant, og så: Når begge er fulle nok, så skjer det, smiler Stensønes.

Publikum er i ferd med å trekke inn til Wallmans on tour. Noen av hælene er imponerende høye og tynne, men de som har dem på behersker kunsten å gå på dem godt.

- Det går fint nå. Kom tilbake klokka 12. Da er de fleste i sokkelesten, forklarer bartenderne.

Klokka 02 stenger baren.

- Akkurat når du er ferdig er ei deilig tid. Da skvaldrer og koser vi oss. I tre, halvfiretida, drar vi hjem, sier Løddesøl.

- Frister det med julebord for dere?

- Det er godt å ta seg en øl. Men selve festen, nei, jeg tror ikke det. Dette er ikke fest. Det er julebord, bemerker Stensønes.

- Dette er den morsomste tida. Musikk og mas, sånn skal det være, sier bartender Gjøran Stensønes. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Kokkene er i ferd med å ta nest siste legg på tallerkenen før 300 gjester kan få frøyalaks med rørosrømme og syrlig agurk. T.v Lasse Waagbø og Sigve Eliassen. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Wallman on tour, fra Oslo til Trondheim. Her underholder de med Sting-sanger foran 300 julebordsgjester. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
- De andre bare springer rundt. Vi får med oss hva som skjer, smiler bartenderne Gjøran Stensønes og Emilie Marie Løddesøl. Foto: Glen Musk, Adresseavisen