- I fjor ga du meg brukte eggeglass til jul!

Lyst på en annerledes julehandel? I en vel bevart handelsbrygge i Kjøpmannsgata får du alt fra hjemmelagde kjepphester til røde stiletter og kameltepper.
BILDEGALLERI, KLIKK PÅ PILEN TIL HØYRE I BILDET: Inne i den gamle handelsbrygga kan Sophia Johansson (t.v) og Caroline Naustvoll lære deg å sy dine egne bærenett.  (Foto: RICHARD SAGEN)

BILDEGALLERI, KLIKK PÅ PILEN TIL HØYRE I BILDET: Inne i den gamle handelsbrygga kan Sophia Johansson (t.v) og Caroline Naustvoll lære deg å sy dine egne bærenett.  Foto: RICHARD SAGEN

Caroline Naustvoll i Prisløs syr nye bærenett av gamle klær.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Caroline Naustvoll i Prisløs syr nye bærenett av gamle klær.  Foto: RICHARD SAGEN

Blant juleplatter, sydvester og fat fra Halden sitter selger Audun Braseth - Dette er norsk retro på sitt verste og beste, mener han.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Blant juleplatter, sydvester og fat fra Halden sitter selger Audun Braseth - Dette er norsk retro på sitt verste og beste, mener han.  Foto: RICHARD SAGEN

Melissa Engen Ringsø (midten) fant en liten skatt i brygga: En liten rosa termos til tredve kroner. Selger Anne-Brit Stensrud (t.v) må selge unna noen av alle skattene hun selv har hjemme. Kristin Aspaas (t.h) synes prisene på dette markedet var fornuftige.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Melissa Engen Ringsø (midten) fant en liten skatt i brygga: En liten rosa termos til tredve kroner. Selger Anne-Brit Stensrud (t.v) må selge unna noen av alle skattene hun selv har hjemme. Kristin Aspaas (t.h) synes prisene på dette markedet var fornuftige.  Foto: RICHARD SAGEN

Anne-Brit Stensrud viser fram et engelsk kakefat med sjeldent mønster til venninnene Melissa Engen Ringsø og Kristin Aspaas.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Anne-Brit Stensrud viser fram et engelsk kakefat med sjeldent mønster til venninnene Melissa Engen Ringsø og Kristin Aspaas.  Foto: RICHARD SAGEN

Selger Anne-Brit Stensrud elsker selv å handle brukt. - Dette er fransk fattigmannssølv. Når lyset skinner gjennom det, er det fantastisk vakkert, forklarer Stenrsud til Melissa Engen Ringsø og Kristin Aspaas.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Selger Anne-Brit Stensrud elsker selv å handle brukt. - Dette er fransk fattigmannssølv. Når lyset skinner gjennom det, er det fantastisk vakkert, forklarer Stenrsud til Melissa Engen Ringsø og Kristin Aspaas.  Foto: RICHARD SAGEN

Simen Wågen er på plass i den gamle brygga og selger sine belgiske vafler og is med pepperkakestrø.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Simen Wågen er på plass i den gamle brygga og selger sine belgiske vafler og is med pepperkakestrø.  Foto: RICHARD SAGEN

Engelsk porselen er noe av det du kan finne på Bryggerekka Bruktmarked.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Engelsk porselen er noe av det du kan finne på Bryggerekka Bruktmarked.  Foto: RICHARD SAGEN

Skjørt og yndig: Frost-cape.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Skjørt og yndig: Frost-cape.  Foto: RICHARD SAGEN

May Britt Kjærvik har to spesialiteter: Hjemmelagede kjepphester og skiholdere til å henge over skuldra.  (Foto: RICHARD SAGEN)

May Britt Kjærvik har to spesialiteter: Hjemmelagede kjepphester og skiholdere til å henge over skuldra.  Foto: RICHARD SAGEN

Skattejakt Venninnene Kristin Aspaas t.v) og Melissa Engen Ringsø elsker bruktmarkeder: - Det er som å være på skattejakt! Du kan finne alt mulig og aner ikke hva du ender opp med, sier de to, som gjerne kjøper brukte julegaver.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Skattejakt Venninnene Kristin Aspaas t.v) og Melissa Engen Ringsø elsker bruktmarkeder: - Det er som å være på skattejakt! Du kan finne alt mulig og aner ikke hva du ender opp med, sier de to, som gjerne kjøper brukte julegaver.  Foto: RICHARD SAGEN

Dette engelske benporselenet vil Anne-Brit Stensrud egentlig ikke selge.  (Foto: RICHARD SAGEN)

Dette engelske benporselenet vil Anne-Brit Stensrud egentlig ikke selge.  Foto: RICHARD SAGEN

Saken oppdateres.

Det er nesten som å gå inn i Skomakergata, dersom du tar turen til Bryggerekka Bruktmarked i Kjøpmannsgata en av søndagene før jul.

Inne i en gammel handelsbrygge er tjue kremmere samlet for å selge både brukte og håndlagede varer. Det er engelsk porselen, gamle kameltepper, selbuvotter, fattigmannssølv, kjepphester, vintageklær (brukt, red.anm.) og julepynt. Og mye annet.

I sommer ble markedet holdt ute på Kongens Allmenning, men tre søndager før jul har det flyttet innendørs i en nyrestaurert brygge – som er et samarbeid mellom Trondheim kommune, arkitektstudenter fra NTNU og Midtbyen Management.

LES OGSÅ: Bli med inn i den vernede brygga i Kjøpmannsgata

Brukte eggeglass til jul

- Det er som å gå på skattejakt! Det er så artig. Du kan finne alt mulig her, og du aner ikke hva du ender opp med. Se her hva jeg fant i dag, sier Melissa Engen Ringsø og viser fram en rosa termos med røde blomster. Sammen med venninnen Kristin Aspaas tok hun en impulsiv tur til bruktmarkedet etter å ha lest om det på Facebook.

- Det er så bra at ting som noen er lei av, eller ser på som skrot, kan gå videre til andre som blir kjempeglade for å finne det. Og denne brygga har jo sånn sjel at det blir en egen opplevelse å handle her også. Skikkelig julestemning, smiler Kristin Aspaas.

- Kjøper dere julegaver her også?

- Ja, hvorfor ikke? I fjor ga du meg eggeglass fra et bruktmarked, Kristin. De var kjempefine, ikke bare noe du hadde rasket med deg fra en billigkjede. Sånn sett kan det ligge mer tanke bak en brukt gave. Dessuten er det bra å tenke på at det er miljøvennlig julegavehandel, sier Melissa Engen Ringsø.

Selger Anne-Brit Stensrud kommer bort til venninnene og lurer på om de har sett det engelske benporselenet hennes.

- Mønsteret på dette kakefatet er sjeldent, det heter Shelly. Se, så vakkert det er. Jeg vil egentlig ikke selge det, dette er gamle ting med sjel. Men jeg elsker å handle på eBay på nett, og nå har jeg har altfor mye stående hjemme, så jeg må selge unna litt, forklarer Stensrud, som er en av dem som har bestilt salgsplass denne søndagen.

LES OGSÅ: Vinn julefesten med bruktskatter

Norsk retro

Godt tilbakelent mot den gamle tømmerveggen sitter Audun Braseth, omgitt av blå juleplatter, sydvester og fat fra Halden.

- Dette er norsk retro på sitt verste eller beste, gliser han. Han selger også kongelig dansk stengods, sjeldne papegøyefat og ikke minst: Morens hjemmestrikkede selbuvotter.

- Salget har gått forbløffende bra. Og jeg er imponert over hva arkitektstudentene har fått til inne i denne brygga. Dette er ungdommelig kreativitet på sitt beste. De er gode på bruktmarkeder i Danmark, der har jeg vært en del, men jeg må si at dette er bra det også, sier Braseth.

Kjepphester til India

Så, inne i et dunkelt hjørne av den gamle brygga, henger noe skjørt og glitrende. Noe for Askepott.

- Nei, disse er nok ikke for små askepotter, dette er Frost-cape, fra barnefilmen Frost, forklarer Ida Hansen, som har laget dem. Venninnen, May Britt Kjærvik, ba henne sy noen og ta dem med seg denne søndagen. Kjærviks spesialitet et kjepphester.

- Disse selger som hakket møkk! I sommer solgte jeg flere til turister Kina og India. Eldre folk elsker dem, de blir stående og stryke over mulen på hesten, de forsvinner helt, drømmer seg tilbake til barndommen tipper jeg. Noen ganger kjøper de en kjepphest til seg selv – i stedet for til barnebarna, ler Kjærvik.

LES OGSÅ: Ti ting folk vil ha på martnan

Gjenbruk som kampsak

Nederst i «handelsgata» sitter Sophia Johansson og Caroline Naustvoll fra vintagebutikken Prisløs. De selger brukte klær på ulike kafeer i byen, og i dag tilbyr de også kurs i å sy bærenett – av brukte stoffer.

- Vår kampsak er at gjenbruk kan være høykvalitet og stilfullt. Vi reiser rundt i hele verden og håndplukker ting med god kvalitet, fine mønstre og lekre stoffer. Så prøver vi å finne ut mest mulig av historien bak hvert plagg, slik at vi kan skrive dette på en liten lapp vi legger ved plagget. Du skal være glad i klærne dine. Det skal ikke være sånn at du skal på fest, kjøper et eller annet, for deretter kanskje aldri bruke det igjen. Gamle ting har affeksjonsverdi, de har levd et liv – i motsetning til personlighetsløse ting fra H & M, sier en ivrig Johansson, som ble bitt av vintagebasillen da hun bodde i Cape Town i Sør-Afrika. Nå har hun permisjon fra studiene for å drive med bruktsalg på heltid en stund.

LES OGSÅ: Amerika møter Statsbygd i stua til Per

- Kjøp brukte julegaver!

- Det har blitt en helt annen kultur for vintage og second hand i Trondheim, det er tydelig at byen ønsker dette. Vi er heller ikke eksperter på vintage, men vi gjør det likevel. Nå prøver vi å overbevise folk om å kjøpe gjenbruksjulegaver.

- Folk er litt skeptiske?

- Ja, det virker slik. Det er nok en del fordommer. Folk vil helst kjøpe ting som kan byttes – eller som er hjemmelaget. Men vi gir åpen bytterett, og vi kan lage fine julekort. På et marked som dette blir handelen også mer personlig, du kjøper direkte fra kilden og samtidig kan du kose deg med noe å spise og drikke. Vår tanke bak er selvfølgelig at dette er en form for handel som er klimavennlig, og vi ønsker å være et alternativ til masseproduksjon – der alt er likt i form og mønster, sier Johansson, og legger til:

- Dessuten klipper vi av størrelsene på klærne. Det viktige er hvordan de føles på. Mange sier: «Jeg er en small», men hvis du en dag ikke lenger er det, kan det gå ut over selvfølelsen. Derfor vil vi ikke fokusere på størrelser, selv om en del etterlyser dem, smiler Sophia Johansson.

LES OGSÅ: Tenk nytt om bryggene

Liv i bryggene

Fire arkitektstudenter har samarbeidet med Trondheim kommune om prosjektet i Kjøpmannsgata, og i hele høst har de revet plank, fjernet gamle gipsplater og fått fram det gamle tømmeret. Nå står brygga slik den opprinnelig var: Med en langsgående «gate», med flere mindre handelsboder på hver side. Budsjettet har vært på om lag 300 000 kroner, men 250 000 er studentenes egeninnsats – som har vært gratis.

Arkitektstudentene Kristin Solhaug Næss og Ina Samdal, som har vært med på restaureringen av den gamle brygga, forteller at rundt 800 har besøkt markedet så langt denne søndagen.

LES OGSÅ: Hva kan bryggene brukes til?

- Målet har vært å få aktivitet inn i noen av de tomme bryggene her i Kjøpmannsgata, slik sett er dette en vitaliseringsprosess som vi gjerne fortsetter videre med, sier Kristin Solhaug Næss.

- Vi ønsket å invitere offentligheten inn i denne brygga, som er en av byens best bevarte. Et marked som dette er enkelt og synlig, og en fin måte å vise fram brygga for byens befolkning. Nå står brygga akkurat slik den sto da handelsmannen Lorck eide den (flensburgeren Christian Andersen Lorck som kom til Trondheim i 1777, red.anm.). Det er mange historiske verdier som er bevart her, og alle møblene dere ser nå, har vi bygget av materialet som er revet, forteller Ina Samdal.

Hva som skjer videre med eventuell virksomhet i brygga er ennå uklart.

- Vi skal ha en evaluering etter jul, sammen med Midtbyen Management og huseieren. Så får vi se hva resultatet blir, sier Samdal.

LES OGSÅ: Brygge får nye ben å stå på

På forsiden nå