151 personer er mistenkt å være smittet så langt i Trondheim.

Kommunaldirektøren for helse og velferd orienterte tirsdag formannskapet om den pågående kusmaepidemien i Trondheim. Til nå ha kusmaforekomstene vært begrenset til studentmiljøet ved NTNU og HiST, men nå er det registrert kusma også utenfor disse miljøene. Det gir grunn til bekymring, ifølge Helge Garåsen.

Til nå er totalt 151 personer som er mistenkt å ha blitt smittet, og det er påvist virus hos 125 av disse. Av de 125 med påvist kusma er det 14 personer som ikke er studenter – 12 voksne og to skoleelever, skriver kommunaldirektøren i et notat til formannskapet. 34 smittede er utenlandsstudenter, de fleste ved NTNU.

- 26 av utenlandsstudentene er fra vest- eller søreuropeiske land, kun noen få fra Asia og Sør- og Mellom-Amerika, heter det i notatet.

Vaksine hjelper

I Norge vaksineres unge mennesker med MMR-vaksinen, mot meslinger, kusma og røde hunder. Over 93 prosent av alle barn i Norge har denne vaksinen. Den gis ved 15-måneders alder og følges opp med en ny dose når barnet blir 11 år. Ifølge kommunaldirektøren ville utbruddet i Trondheim hatt langt større konsekvenser dersom vaksineprogrammet ikke hadde vært så omfattende. Men Helge Garåsen sa i formannskapet tirsdag at studenter fra andre land kan mangle slik vaksine, eller at vaksinen de har fått er mangelfull.

- Vaksinerte likevel kan blir syke, grunnen er at ikke alle oppnår like god beskyttelse av vaksinen eller at beskyttelsen som vaksinen gir gradvis avtar over tid. En annen grunn er at det finnes en spesiell variant av kusmaviruset som ikke dekkes like godt av den beskyttelsen MMR-vaksinen gir. Undersøkelser viser at det er denne spesielle varianten av viruset som nå er årsaken til utbruddet i studentmiljøet i Trondheim. Samme variant har også vært årsak til utbrudd av kusma i Nederland og USA hvor det også er høy vaksinasjonsdekning i befolkningen., skriver Helge Garåsen i notatet til formannskapet.

- Samtidig ser vi at de som er vaksinert ofte får et mildere sykdomsforløp og er mindre smittsomme enn uvaksinerte. Utbruddet blant studenter ville gitt mange flere tilfeller av kusma dersom befolkningen hadde vært uvaksinert. Derfor er vaksine det beste redskapet vi har i forebygging. Selv om vaksinen ikke alltid gir fullgod beskyttelse mot kusma, er meslinger- og røde hunder komponentene i vaksinen svært effektive, opplyser kommunaldirektøren.

Får tilbud om vaksine

Som en del av kommunens beredskapstiltak for å bekjempe epidemien er det opprettet en rekke beredskapstiltak i kommunen. Det er blant annet opprettet daglig kontakt mellom St. Olavs Hospital, studenter som ikke har fullstendig MMR-vaksine får nå tilbud om dette, legevakten, fastlegene og helsesøstrene får jevnlig informasjon om situasjonen og det gjøres en innsats for å spore opp de som har fått smitten.

En annen bekymring fra kommunens side er at dette legger bånd på kapasitet i kommunes helseapparat samtidig som man står midt oppe i et ekstraordinært mottak av flyktninger.

God hygiene

- Kusmaviruset smitter via nærdråpesmitte og deling av spytt. Under et utbrudd som nå er det viktig at alle som kan bli berørte har god håndhygiene og god hostehygiene, og ikke deler glass/flasker eller spisebestikk, skriver kommunaldirektøren i sitt notat.

Kommunen sender også ut informasjon til de som lever sammen med mennesker som har fått kusma om hvordan de skal forholde seg ved symptomer på sykdommen. Det tilbys en ekstra dose vaksiner for dem som er i nærkontakt med syke personer. Trondheim kommune anbefaler at den som får smitten holder seg hjemme inntil sju dager etter at man først fikk symptomer på kusma.